Evropska komisija pokrenula istragu

Antimonopolski regulator Evropske unije u četvrtak je otvorio sveobuhvatnu istragu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.06.2022.

08:34

Evropska komisija pokrenula istragu
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Reč je o istrazi o prodaji podružnice austrijske energetske grupe OMV u Sloveniji mađarskoj naftno-gasnoj grupaciji MOL, a razlog je zabrinutost da bi taj sporazum mogao da naruši tržišnu konkurenciju, javlja Rojters.

S obzirom na to da su MOL i OMV Slovenija treći i drugi najveći prodavci goriva u Sloveniji, posle Petrola, njihovo spajanje rezultiralo bi da novi entitet drži vrlo velik udeo na lokalnom tržištu, saopštila je Evropska komisija.

"Moramo pažljivo da procenimo da li bi promene na polju konkurencije do kojih bi došlo predloženom akvizicijom imale uticaj na cene ili kvalitet usluga", rekla je izvršna potpredsednica EK i komesarka zaštoti tržišne konkurencije, Margret Vestager.

EK ima rok od 90 dana da istraži transakciju, a odluku će objaviti do 28. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: