Vesti -

Evo koliko biste zaradili da ste uložili 1.000 dolara u Koka-Kolu kada i Voren Bafet

Decenijama, gigant u proizvodnji pića Koka-Kola je glavni holding u portfelju Berkšir Hataveja, kompanije kojom rukovodi čuveni investitor Voren Bafet.

Izvor: Investitor
Podeli
Foto: EPA-EFE/MATTHEW CAVANAUGH
Foto: EPA-EFE/MATTHEW CAVANAUGH

Benzinga je napravila osvrt na prvu Bafetovu kupovinu akcija Koka-Kole i kako bi investitori prošli da su uložili zajedno s njim.

Godine 1988. Bafet i Berkšir Hatavej su napravili senzaciju kupovinom deonica Koka-Kole. Do kraja godine, Berkšir hatavej je imao ukupno 14.172.500 deonica po prosečnoj ceni od 41,81 dolara. Milijarder "moli" Ameriku: Zabranite kriptovalute

U godišnjem pismu te godine, Bafet, za kojeg se kaže da pije pet limenki koka-kole ili čeri kole dnevno, osvrnuo se na kupovinu deonica ove kompanije, prenosi investitor.

“Godine 1988. izvršili smo velike kupovine Federalnog hipotekarnog kredita za nekretnine PFD i Koka-Kole. Očekujemo da ćemo ove hartije od vrednosti držati dugo vremena. Zapravo, kada posedujemo delove izvanrednih kompanija sa izvanrednim menadžmentom, naš verovatni period držanja je – zauvek”, poručio je Bafet.

Kompanija sada poseduje 400 miliona deonica Koka-Kole, što čini oko 8,5 odsto njenog portfelja. Berkšir Hatavej poseduje preko 9 odsto deonica Koka-Kole.

Ulaganje 1.000 dolara u Koka-Kolu: Bafetova velika opklada 1988. godine označila je jedan od najvećih poslova za neko javno preduzeće legendarnog investitora.

Da ste kao investitor uložili u akcije Koka-Kole po istoj ceni kao kada je Berkšir Hatavej kupio deonice, danas biste bili ugodno nagrađeni.

Ulaganje od 1.000 dolara u to vreme moglo je kupiti 23,92 deonice Koka-Kole. Deonice Koka-Kole su se podelile 2-za-1 1990, 1992, 1996. i 2012. Podela deonica bi pretvorila investiciju od 1.000 dolara u 382,72 deonice.

Danas bi investicija od 1.000 dolara vredela 23.320 dolara, na osnovu cene od 60,95 dolara u vreme pisanja teksta, ne uključujući dividende.

Investicija bi, dakle, porasla za neverovatnih 2.232,7 odsto u poslednje 33 godine, što predstavlja prosečan godišnji prinos od 67,7 procenata.

Neće svaka Bafetova investicija biti pobednička u ovoj meri, ali legendarni investitor je dokazao da su mnoge od najvećih deonica Berkšir Hataveja ostvarile dobar povrat ulaganja kada se drže dugi niz godina.

Berkšir Hatavej će nastaviti da povećava svoju poziciju s akcijama Koka-Kole u narednim godinama, kako je ranije najavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.