Erdogan preti da će se okrenuti Rusima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da će se Turska okrenuti drugim zemljama poput Rusije ako joj SAD ne odobre isporuku aviona F-16.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.09.2022.

18:39

Erdogan preti da će se okrenuti Rusima
Ilustracija: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Kako podseća Difens post, Turska je izbačena iz programa zamene aviona kod NATO saveznika nakon što je kupila napredni ruski raketni PVO sistem 2019. godine.

Ali pošto se odnosi Amerike i Turske poboljšavaju, kao posledica ruskog napada na Ukrajinu, američki predsednik Džozef Bajden u junu je rekao Erdoganu da će podržati prodaju manje naprednih aviona F-16.

To nije prošlo u Kongresu, čija je podrška za prodaju oružja neophodna, zbog zabrinutosti vodećih zakonodavaca u SAD u vezi sa čvrstom retorikom Turske po pitanju tradicionalnog neprijatelja Grčke.

"SAD ne prodaju jedine ratne avione na svetu. UK, Francuska i Rusija ih takođe prodaju", rekao je Erdogan novinarima u petak. "Moguće ih je nabaviti i iz drugih izvora, a ti drugi nam šalju signale", dodao je Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: