Biz - B92.net

Erdogan polaže nadu u snažnu ekonomiju Turske: "Slomićemo kičmu inflaciji"

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da se turska vlada nada da će "slomiti kičmu" visoke inflacije u zemlji početkom 2023. godine.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Depositphotos, vverve
Foto: Depositphotos, vverve

Godišnja inflacija u Turskoj usporila je u novembru prvi put za godinu i po dana - na 84,39 odsto sa 85,51 odsto u oktobru, saopštio je ranije Nacionalni institut za statistiku (TUIK). Porast potrošačkih cena u novembru, prema podacima agencije, iznosio je 2,88%.

"Korak po korak rešavamo pitanje troškova života i inflacije, koje je na dnevnom redu svih, uključujući i Evropu i Ameriku . Zahvaljujući merama koje smo preduzeli, nadamo se da ćemo početkom sledeće godine slomiti kičmu inflaciji", Erdogan je rekao u video poruci učesnicima samita grupe i programa Monei Talk.

Prema rečima turskog lidera, nivo koji je zemlja dostigla u odbrambenoj industriji za kratko vreme postao je „jedan od ponosa nacije“.

"U 2002. izvoz proizvoda odbrambene industrije iznosio je samo 248 miliona dolara, a prošle godine smo oborili rekord – 3 milijarde 224 miliona dolara. Ove godine očekujemo izvoz od više od 3 milijarde dolara. Od oružja i municije do projektila, od bespilotnih letelica, kopnena i pomorska vozila do helikoptera i brodova – dizajniramo, proizvodimo i razvijamo sisteme koji su nam potrebni u širokom spektru unutar zemlje i na nacionalnom nivou", rekao je Erdogan, a prenela RIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.