Eni i Repsol od jula uvoze naftu iz Venecuele u Evropu

Italijanska naftna kompanija Eni i španska Repsol SA mogle bi već od sledećeg meseca da počnu da uvoze u Evropu naftu iz Venecuele

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.06.2022.

14:16

Eni i Repsol od jula uvoze naftu iz Venecuele u Evropu
Foto: EPA-EFE/Tasnim News Agency HANDOUT

Na to su se odlučili kako bi nadoknadili prekid uvoza ruske nafte, javio je danas Rojters pozivajući se na tvrdnje više osoba upoznatih sa ovim pitanjem,

Uvoz nafte iz Venecuele je zaustavljen pre dve godine kada je Vašington pojačao sankcije toj zemlji.

Očekuje se da količina nafte koju će uvesti kompanije Eni i Repsol nije velika, smatraju upućeni tvrdeći da će uticaj na globalne cene nafte biti skroman, prenosi Rojters.

Stejt department je pismom odobrio ovim dvema kompanijama da nastave sa uvozom nafte iz Venecuele.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena se nada da venecuelanska nafta može pomoći Evropi da smanji zavisnost od ruske nafte i preusmeri deo venecuelanskog izvoza iz Kine.

Zeleno svetlo Vašingtona za obnavljanje davno zamrznutih tokova nafte iz Venecuele ka Evropi moglo bi da pruži simboličan podsticaj venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru.

Nagovoriti predsednika Madura da ponovo započne politički dijalog sa venecuelanskom opozicijom je takođe jedan od ciljeva, potvrdili su Rojtersu insajderi upućeni u ovo pitanje.

Dve pomenute evropske naftne kompanije, koje imaju zajednička preduzeća sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom PDVSA, mogu da računaju na sirovu naftu iz Venecuele, ali ključni uslovi su da venecuelanska nafta "mora da ide u Evropu" i da se ne može preprodavati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: