Svet

Utorak, 28.11.2023.

11:34

Dva evra za 99.000 evra?!

Nemački mediji pišu kako je trgovac iz Donje Saksonije objavio oglas koji izaziva pometnju na internetu.

Izvor: Fenix magazin, Poslovni dnevnik

Dva evra za 99.000 evra?!
Ilustracija: Shutterstock/arosoft

Reč je o "vrlo retkom" novčiću od dva evra za koji vlasnik traži 99.000 evra.

Radi se o novčiću nemačkog grada Bremena. Novčić prikazuje gradsko veće u Bremenu i kip bremenskog Rolanda, simbole najmanjeg nemačkog grada države i deo svetske kulturne baštine Uneska, prenosi Feniks magazin.

Posebna kovanica pojavila se 2010. godine u 30 miliona primeraka, navodi portal Muenzen.eu. Stranica takođe procenjuje vrednost kovanice na samo tri evra. Dakle, kako onda trgovac dolazi do svoje astronomske tražene cene?

Prema procenama stručnjaka, čak i najvredniji poznati novčić od dva evra “Grace Kelly” vredi tek nešto više od 3.000 evra. Može li cena bremenske kovanice zaista biti opravdana? Prema rečima vlasnika, može, jer on kaže da je to “monumentalna varijanta”. Umesto od uobičajene legure nikl-bakar-mesing, kovanica je izrađena od jednog metala pa je to čini “čistom”.

Ostale ponude na malim oglasima su maksimalno 450 evra ili po dogovoru. Čak i na službenim prodajnim mestima, kao što je kompanija za trgovanje kovanicama MDM, prikladan novčić možete nabaviti za samo 12,99 evra. I definitivno je blistavo čist i nije tako izgreban kao oni u malim oglasima.

Međutim, prema rečima vlasnika, njegova kovanica od 2 evra je jedinstvena. “Do sada nije pronađen nijedan drugi primerak, tako čini jedinstvenu ponudu na platformi", stoji u oglasu.

Stručnjak upozorava

Majkl Beker, predsednik stručnog Udruženja nemačkih trgovaca kovanicama, već je upoznat s ovom “kovanicom” Bremenske kovnice. Međutim, upozorava i na astronomsku ponudu. Njegove kolege iz branše vrednost bi procenili na najviše 1.000 evra.

"Cene koje se ovde naplaćuju u najmanju su ruku nemoralne, ako ne i kriminalne", ljutito kritikuje Beker.

Preko fotografije koja je priložena u oglasu ne može se zaključiti da li je ova kovanica zaista jedinstvena ili je hemijski tretirana, ili posrebrena, ili na neki drugi način obrađena.

"Uz cenu od gotovo 100.000, ovu kovanicu definitivno ne bi trebalo da kupite", poručio je Beker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: