Vesti -

"Bugarska uvela nelegalnu taksu na transport gasa"

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je Bugarska uvela nelegalnu taksu na transport gasa kroz tu zemlju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Maksym93
Foto: shutterstock, Maksym93

On je naveo da će se iskoristiti sve pravne mogućnosti da se taj problem reši.

Kovačevski je na pitanje novinara da li mogu zajednički da nastupe Srbija, Severna Makedonija i Mađarska kada je reč o taksi na transport gasa kroz Bugarsku pošto pogađa sve tri zemlje, rekao da se radi o nelegalno uvedenom porezu koji je uvela pre svega EU.

"Pre svega radi se o nelegalnom porezu koji je EU uvela za transport gasa kroz Bugarsku, svi žele da kažu da je to taksa koju je uvela Bugarska, to je tačno, ali moramo znati da je Bugarska članica EU i ne može ona od jutros da bude članica EU kada stavi veto, a popodne da ne bude članica i onda uvodi taksu od 10 evra za gas koji se transportuje kroz Bugarsku", rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Naglasio je da ili treba da se ukloni ta taksa ili da se omogući Severnoj Makeodniji da poveća kapacitet gasovoda kako bi nabavljala gas i iz drugih izvora, a ne samo od Rusije.

"Mi smo ovo pitanje uputili i EU i Bugarskoj, ono što Severna Makedonija ima kao dopunski problem zbog uvođenja takse jeste što celokupan kapacitet gasnog interkonektora koji Severna Makedonija sada ima jeste na granici sa Bugarskom koji je 100 odsto dat u zakup Gaspromu. Prošle godine smo uspeli da povećamo kapacitet tog gasovoda i da obezbedimo snabdevanje gasom iz drugih izvora, a ne ruskih i nabavljali smo gas iz Azerbejdžana i SAD i taj zahtev imamo i ove godine, da se taj kapacitet oslobodi da bi nabavljali i iz drugih izvora gasa, pored ruskog gasa", rekao je Kovačevski.

On je naveo da su postavili to pitanje pred EU i razgovarali i sa Vladom Bugarske. Mi ćemo iskoristiti svi pravne mogućnosti koje se daju jednoj suverenoj državi i pred EU i drugim međunarodnin institucijama, poručio je Kovačevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.