Ozbiljni problemi u proizvodnji vojnih zaliha: Zaoštrava se između Rusije i Indije?

Rusija ne može da ispuni svoje obaveze isporuke oružja Indiji zbog sukoba sa Ukrajinom, saopštile su indijske vazduhoplovne snage (AIF).

Svet

Izvor: B92.net

Petak, 24.03.2023.

15:45

Ozbiljni problemi u proizvodnji vojnih zaliha: Zaoštrava se između Rusije i Indije?

Saopštenje, emitovano tokom sastanka parlamentarnog odbora ranije ove nedelje, bila je prva zvanična potvrda iz Nju Delhija o nedostatku moskovskog odbrambenog izvoza, prenosi Defens post.

To je potvrdilo spekulacije da ruska odbrambena industrija ima ozbiljne probleme u proizvodnji vojnih zaliha.

Prema rečima predstavnika IAF-a, država je planirala značajnu isporuku oružja ove godine, ali iz neotkrivenih razloga to se neće desiti.

"Oni su nam pismeno rekli da nisu u mogućnosti da ga isporuče", rekao je zvaničnik AIF-a u izveštaju.

Ruska ambasada u Nju Delhiju i Rosoboronexport, moskovski ogranak za izvoz oružja, tek treba da izdaju saopštenje u vezi sa saopštenjem.

Indija održava čvrste veze sa Rusijom od 1947. godine.

U 2017, Moskva je navodno činila više od 40 odsto (8,5 milijardi dolara) uvoza odbrane Nju Delhija sa 18,3 milijarde dolara.

Međutim, nedavni propust da se ispoštuju obaveze o isporuci oružja mogao bi da zaoštri diplomatske odnose Rusije sa Indijom.

Indija je već prošle godine odustala od planirane nabavke 48 ruskih helikoptera Mi-17 V5 u korist lokalne proizvodnje.

AIF je takođe zaustavio predloženu nadogradnju 85 višenamenskih borbenih aviona Su-30MKI, strahujući da bi sankcije protiv Rusije mogle da odlože isporuku neophodnih rezervnih delova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: