Novi udar na džepove Italijana: Porasla cena struje, gasa, benzina, ali i - testenine i hleba

Iako se o poskupljenjima priča već duže vreme, potrošači u Italiji do sada nisu konkretno primećivali neke promene prilikom odlaska u samoposlugu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.11.2021.

16:48

Novi udar na džepove Italijana: Porasla cena struje, gasa, benzina, ali i - testenine i hleba
Foto: Evgeny Karandaev/Shutterstock

Međutim, kada brašno poskupi za 38 odsto a hleb za 11, teško je da se to ne oseti na kućnom budžetu.

"Federconsumatori", udruženje koje se bavi posmatranjem kretanja cena na nacionalnom nivou, prikazalo je najnovije rezultate o cenama: od marta do oktobra 2021. godine, brašno je po kilogramu premašilo 1 evro poskupevši za 38 procenata, integralna pasta košta 2,90 evra a kilogram hleba košta 3,86 evra (poskupeo je za 11 odsto), piše RTS.

Dakle cene nisu porasle samo kada se radi o struji i gasu, te benzinu, već i za ono što Italijani najčešće iznose na trpezu.

Sa druge strane "Assopanificatori" - Udruženje pekara tj. svih onih koji prave hleb i koji ga prodaju, smatra da to nije nešto što će Italijani posebno osetiti s obzirom na činjenicu da dnevno jedna osoba u toj zemlji pojede oko 80 grama hleba u odnosu na 250-280 grama kako je bilo pre deset godina.

Predsednik tog udruženja Davide Trombini izjavio je za dnevni list Republika da se cene sirovina stalno povećavaju od početka ove godine i da su se oni trudili da to potrošači ne osete, ali da je sada to postalo nemoguće.

Italijanski institut za poljoprivredne usluge "Ismea" pokazao je da što se tiče meke pšenice tj. one koja se pretvara u brašno za hleb i industriju slatkiša - u septembru 2021. cene su porasle za 35 posto u odnosu na septembar 2020. i 10 odsto u avgustu 2021. godine.

Razlozi poskupljenja

Prvi razlog koji je doveo do rasta cena jeste poskupljenje troškova transporta, naročito zbog kontejnera koji su stajali usled pandemije i blagog smanjenja zaliha s obzirom na to da je u ovoj godini došlo do povećanja potražnje a smanjenja ponude.

Došlo je i do pada žetve u Ukrajini (minus 12,9 odsto u odnosu na 2020. godinu), a Rusija je smanjila izvoz da bi zadržala cene unutar svojih državnih granica. To je bitno za Italiju jer njihova pšenica pokriva 36 posto potražnje.

Što se tiče pšenice koja se koristi za dobijanje brašna za testenine, pored vrtoglavog povećanja cena prevoza u kontejnerima do kog je došlo još 2020. godine, još jedan razlog je doveo do velikog povećanja cena i to za 71 procenat između septembra prošle i istog meseca ove godine: velike suše u Kanadi uzrokovale su manju žetvu, a samim tim i manji izvoz.

Dakle, zaključuju iz "Ismea", logistika, klimatski uslovi i političke odluke nekih zemalja, doveli su do povećanja cena brašna.

Sa druge strane, predsednik "Federconsumatori", Roberto Đordano, smatra i da dolazi do špekulacija te neko "pumpa" cene ne bi li iskoristio momenat te bi oni želeli da uvedu kontrolu i antitrust.

Kilogram brašna 2020. godine u Italiji je koštao 0,79 centi a sada 1,09 evra, hleb je poskupeo sa 3,47 evra za kilo na 3,86, lagani krekeri sa 2,35 na 2,39, jedan kilogram paste "penne" povećao se sa 1,64 na 1,72 evra a isto je i sa špagetama.

Integralna pasta je koštala 2,18 a sada košta 2,90 evra, pica margarita 7 evra a sada 7,5 a "Četiri godišnja doba" je sa 9 evra poskupela na 9,50.

Naizgled mala poskupljenja, skoro nevidljiva, no za one koji se bave proizvodnjom i prodajom testenina velika, koja na duge staze te pored ostalih poskupljenja rizikuju da isprazne italijanske novčanike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: