Tenzije pred Bajdenovo preuzimanje dužnosti: Tramp dodaje na crnu listu još dve kineske firme?

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa spremna je da na crnu listu kineskih, navodno vojnih, kompanija doda još imena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA, JUSTIN LANE
Foto: EPA, JUSTIN LANE

U pitanju su proizvođač čipova SMIC i proizvođač nafte i gasa CNOOC, piše Rojters pozivajući se na uvid u američke dokumente i izvore.

To znači da bi se ovim kineskim gigantima ograničio pristup američkim investitorima, čime bi Vašington dodatno zaoštrio tenzije sa Pekingom nekoliko nedelja pre nego što novoizabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost.

Britanska agencija je ranije ovog meseca izvestila da Ministarstvo odbrane SAD planira da proširi crnu listu za još četiri kineske kompanije koje su, kako se navodi, u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske, čime bi njihov broj dostigao 35 firmi.

Nedavnom izvršnom naredbom predsednika Donalda Trampa američkim investitorima bi bilo zabranjeno da kupuju hartije od vrednosti kineskih kompanija koje kotiraju na berzi počev od kraja sledeće godine, dodaje Rojters.

Za sada se ne zna kada bi nova mera mogla da bude objavljena u Federalnom registru.

Na listi za "odstrel" su, kako se dodaje, pored kompanija Semikondaktor manufakturing internešenel (SMIC) i Čajna nešenal ofšor ojl korporejšen (CNOOC), još i Čajna konstrakšen tehnolodži i Čajna internešenal endžiniring konsalting, prema dokumentima i izjavama tri izvora.

Iz SMIC-a su saopštili da nastavljaju "konstruktivan i otvoren kontakt sa vladom SAD" i da su njihovi proizvodi i usluge namenjeni isključivo za civilnu i komercijalnu upotrebu.

"Kompanija nema veze sa kineskom vojskom i ne proizvodi za bilo kakve krajnje vojne korisnike ili vojnu upotrebu", ističe SMIC. Akcije ove kompanije su danas na zatvaranju kineske berze bile u minusu od 2,7 posto.

Kompanija CNOOC, čije su se akcije stropoštale za skoro 14 procenata nakon izveštaja Rojtersa, objavila je na berzi da nije dobila nikakvo formalno obaveštenje od relevantnih američkih vlasti.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing izjavila je povodom vesti o planiranom potezu Vašingtona da se Kina nada da SAD neće podizati barijere i prepreke u saradnji i diskriminisati kineske firme.

Američko ministarstvo odbrane i kineska ambasada u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahteve Rojtersa za komentar.

strana 1 od 125 idi na stranu