Traži pare od države: Milijarder nudi svoje karipsko ostrvo da bi spasao avio-kompaniju

Ser Ričard Branson je rekao da će založiti svoje privatno karipsko ostrvo kao kolateral u pokušaju da ubedi britansku vladu da spase njegov Virdžin Atlantik.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2020.

14:21

Traži pare od države: Milijarder nudi svoje karipsko ostrvo da bi spasao avio-kompaniju

Branson je po bogatstvu sedma osoba u Velikoj Britaniji sa procenjenih 4,7 milijardi funti a živi na ostrvu Neker u poreskom raju Britanskih Devičanskih Ostrva.

Danas je obećao na svom javnom blogu da će "prikupiti novac pomoću tog ostrva kako bi spsao koliko god može radnih mesta", piše "Gardijan".

Šezdesetdevetogodišnji Branson očajnički pokušava da ubedi vladu da odobri njegovoj avio-kompaniji pomoć od 500 miliona funti kako bi se održala uprkos "razarajućem uticaju pandemije koji se nastavlja".

"U ovoj krizi bez presedana, realnost je da se mnoge avio-kompanije širom sveta obraćaju vladama za pomoć, a neke su je već i dobile. Mi ćemo učiniti sve što možemo da održimo avio-kompaniju, ali nam je potrebna pomoć vlade kako bismo preživeli neizvesnost u vezi sa putovanjima jer se ne zna koliko će dugo avioni ostati prizemljeni", napisao je Branson.

Milijarder je dočekan žestokim kritikama zbog toga što traži novac poreskih obveznika, umesto da sopstvene pare iskoristi za spasavanje avio-prevoznika.

Branson je osnovao Virdžin Atlantik 1984. godine i poseduje 51 odsto akcija a drugi akcionar je američki Delta erlajns sa 49 procenata učešća u kapitalu firme.

Nova Bransonova molba dolazi nakon što je vlada navodno odbila predloženu pomoć Virdžin Atlantiku od 500 miliona funti.

"Fajnenšel tajms" je u petak objavio da je početna ponuda avio-kompanije odbijena i da joj je rečeno da potraži druge načine da dođe do keša pre nego što zatraži državnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: