Prestaje da kuca naftna žila planete: Kompanije obustavljaju plovidbu kroz Ormuski moreuz

Nekoliko velikih tankerskih kompanija obustavilo je plovidbu kroz Ormuski moreuz danas zbog porasta tenzija između Irana i Sjedinjenih Država.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2020.

12:55

Prestaje da kuca naftna žila planete: Kompanije obustavljaju plovidbu kroz Ormuski moreuz
Foto: Depositphotos/Iurii

Zvanični Teheran gađao je raketama američke vojne baze kao odgovor na ubistvo zvaničnika vojske Kasima Sulejmanija i izazvao eskalaciju napetosti u regionu važnom za snabdevanje naftom celog sveta.

Saudijska kompanija Bahri i brazilski Petrobras bili su među prvima koji su objavili da obustavljaju plovidbu tim moreuzom, piše "Volstrit žurnal".

Prethodno su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili da će se potruditi da naftno tržište funkcioniše bez problema zbog najnovijeg razvoja situacije.

U međuvremenu, industrija avio-saobraćaja takođe je pogođena situacijom na Bliskom istoku, jer su brojni avio-prevoznici, uključujući Er Frans i Lufthanzu, odlučili da ne šalju avione u irački i iranski vazdušni prostor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: