Avio-kompaniji pala zarada u Srbiji

Budimpešta -- Niskobudžetni avio-prevoznik Viz Er zabeležio je pad dobiti u šest zemalja u odnosu na prvo polugodište 2018. godine. Dve su bile Srbija i BiH.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto:  Epa, Toms Kalnins
Foto: Epa, Toms Kalnins

Uprkos tome, Viz Er je bio profitabilan na svim tržištima na kojima je bio prisutan tokom prve polovine finansijske godine, s izuzetkom Maroka. Zabeležen je rekordni profit u prvom polugodištu za finansijsku godinu 2020. (april - septembar) u iznosu od 371,5 miliona evra.

Kompanija sa sjedištem u Budimpešti mogla bi uskoro operativnom maržom da preuzme od Rajanera titulu najprofitabilnije evropske aviogrupe, izveštava portal Ex-Yu Aviation, a prenosi Seebiz.

Najveći rast dobiti zabeležen je u Moldaviji, s maržama koje su porasle 72 odsto, dok je najveći rast dobiti bio na relacijama u Veliku Britaniju i iz nje, za jedanaest miliona evra. Ukupno, Rumunija je bila najprofitabilnija zemlja. Tu je dobit na rutama iznosila 58 miliona evra.

Prema platformi za analizu performansi aviokompanije Apeks, Viz Er je između aprila i septembra zabeležio operativni profit u Srbiji od oko 3,6 miliona evra, gde održava bazu u Beogradu. U odnosu na isti period prošle godine, to je pad od osam odsto.

U Bosni i Hercegovini, gde ima bazu u Tuzli, zarada na rutama iznosila je 2,4 miliona evra, što je smanjenje od pet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom navedenog razdoblja, Viz Er pokrenuo je novu sezonsku uslugu iz Beograda do Liona i povećao frekvencije i kapacitete na nekoliko ruta iz glavnog grada Srbije.

Istovremeno je održavao sličan broj letova iz Tuzle kao i prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu