Mesečno ograničenje za privatna vozila 60 litara: U Iranu poskupelo gorivo

Teheran -- Do sada je cena litre benzina u Iranu iznosila 22 evrocenta, a zahvaljujući novim merama poskupeće na 33 evrocenta, uz mesečno ograničenje na 60 litara.

Izvor: Al Jazeera
Podeli
Foto: Depositphotos/Ensuper
Foto: Depositphotos/Ensuper

Iran je uveo restrikcije i podigao cene goriva, a jedan visoki zvaničnik istakao je kako će se prihodi od tog poteza koristiti za subvencionisanje osamnaest miliona porodica, prenosi iranska državna televizija.

Iran, jedna od zemalja s najnižom cenom goriva, zbog velikih subvencija i pada vrednosti valute bori se s raširenim krijumčarenjem energenata u susedne države, javlja Hina pozivajući se na Reuters.

Iranska državna televizija objavila je kako će se cena litre benzina povećati na 15.000 rijala (33 evrocenta) s 10.000 tisuća rijala (22 evrocenta), a mesečno ograničenje za privatna vozila postavljeno je na 60 litara. Dodatna kupovina koštaće 30.000 rijala (66 evrocenti) po litri, prenosi Al Džazira.

Mohamed Bager Nobakt, čelnik državne Organizacije za planiranje i budžet, otkrio je za tu televiziju da će prihodi od rasta cena biti iskorišćeni za subvencionisanje osamnaest miliona porodica, odnosno šezdeset miliona ljudi.

Usprkos velikim rezervama nafte, Iran se godinama bori da zadovolji domaće potrebe za gorivom zbog nedostatka kapaciteta za njegovu preradu i međunarodnih sankcija koje su ograničile dostupnost rezervnih delova za održavanje postrojenja.

strana 1 od 195 idi na stranu