EU uslovila: Promenite imena feta sira i gorgonzole ili ništa od sporazuma

Kanbera -- Evropska unija traži da australijske kompanije prestanu da nazivaju svoje sireve feta i gorgonzola i insistira da im promene imena.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: EPA, FRANK MAY
FOTO: EPA, FRANK MAY

Ukoliko se taj zahtev podrži, svi proizvođači hrane će morati da im daju nova imena.

I neće samo sirevi menjati ime, nego i mnogi drugi proizvodi, kojih na listi koju je EU poslala Australiji, ima čak 408.

A tu spada i popularna prehrambena roba kao što su gruiere, irish cream, viski i grappa.

Zaštićeno geografsko poreklo

Reč je o namirnicama sa zaštićenim geografskim poreklom u Evropskoj uniji, koji su tradicionalni u delovima zajednice i imaju garantovani kvalitet.

Ovo je uslov za trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije (FTA), oko kojeg su dve ekonomske sile počele da pregovaraju još prošle godine.

EU je drugi australijski trgovinski partner i treća najveća izvozna destinacija za "zemlju kengura".

Australijsko ministarstvo spoljnih poslova i trgovine veruje da će FTA pružiti izvoznicima zemlje još više prednosti na tržištu sa više od 500 miliona ljudi.

Što je evropsko - evropsko je

Ako se Australija saglasi, proizvođači sira koji su svoj proizvod nazvali feta, na primer, moraće da promene svoje ime - možda u nešto poput australijska feta, tvrdi CNN-ova podružnica SBS njuz.

To je zato što čak i ako ti proizvođači koriste iste procese proizvodnje kao i tradicionalni proizvođači feta sira, njihov sir nije proizveden u geografskom području koje je predviđeno zakonodavstvom EU da bi se mogao nazvati imenom feta.

Australijski ministar za trgovinu, turizam i investicije Simon Birmingem otvorio je javnu raspravu o ovom pitanju rekavši da želi da direktno čuje od australijskih poljoprivrednika i preduzeća šta misle o tome.

Poljoprivrednici zabrinuti

"Australijanci mogu biti sigurni da ćemo voditi jake pregovore da postignemo sporazum koji australijskim poljoprivrednicima i preduzećima pruža više mogućnosti", rekao je ministar, dodajući da će potpisati sporazum samo ako je u interesu Australije.

Nacionalna federacija poljoprivrednika (NFF) - australijsko nacionalno telo koje predstavlja poljoprivrednike i poljoprivredu, već je nagovestilo da je zabrinuto zbog ograničenja, rekavši početkom ove godine da će ograničenja reči feta imati ozbiljne posledice za njihove mlekare.

strana 1 od 199 idi na stranu