Auto giganti pregovaraju o preoblikovanju alijanse: Otvaraju put za spajanje s Fijatom

Top menadžmenti kompanija Nisan i Reno pregovaraju o mogućem "preoblikovanju" svoje globalne alijanse.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 04.08.2019.

14:00

Auto giganti pregovaraju o preoblikovanju alijanse: Otvaraju put za spajanje s Fijatom
FOTO: EPA, ETIENNE LAURENT

Oni planiraju da, eventualno, ponovo otvore put za pregovore o spajanju sa italijanskim Fijatom, objavio je Volstrit žurnal.

Kako navodi američki list, pozivajući se na izvore bliske dvema kompanijama, Nisan želi da Reno smanji svoj trenutni udeo od 43,4 odsto u japanskoj auto kompaniji.

S druge strane, Nisan, iako je veća kompanija u ovoj alijansi, poseduje samo 15 odsto u Renou, bez glasačkih prava.

Promena odnosa dve kompanije mogla bi da smanji tenzije među njima i tako ublaži nedostatak volje Nisana za spajanje sa Fiat Krajsler Automobilima.

Naime, početkom juna su, u nedostatku eksplicitne podrške kompanije Nisan, propali pregovori o "braku" kojim bi bila formirana treća po veličini svetska automobilska industrija.

Ukoliko bi pregovori o promeni udela Renoa i Nisana bili uspešno završeni, dogovor bi mogli postići u septembru, navodi Volstrit Žurnal.

Ipak, bilo koji razvoj događaja zahteva odobrenje francuske države koja ima 15 odsto kapitala Renoa, a takvo odobrenje nije izvesno.
Putujući za Tokio krajem juna, predsednik Emanuel Makron je odbio da razmotri promenu strukture vlasništva kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

4 h

Podeli: