Uložili 9,1 milijardi €: Porinuta najsavremenija podmornica na svetu

Pariz -- Francuska je porinula podmornicu "Sifren", prvu od šest novih ofanzivnih nuklearnih podmornica.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: MAXPPP/JEAN YVES DESFOUX
Foto: MAXPPP/JEAN YVES DESFOUX

Nove podmornice su sposobne da lansiraju krstareće rakete i prevoze specijalne snage, što će francuskoj mornarici omogućiti "generacijski skok".

Ceremonija kojoj je prisustvovao predsednik Emanuel Makron označila je kraj izgradnje podmornica klase "Barakuda", čijih je 12 primeraka na konvencionalni pogon prodato Australiji.

Podmornica je završena s tri godine kašnjenja, a biće podvrgnuta testovima na moru pre nego što se pre leta naredne godine pridruži floti u Tulonu.

Podmornice iz klase "Barakuda" zameniće šest podmornica koje su u službi od početka osamdesetih godina.

"Ovo je pravi generacijski skok. Prelazimo s izuzetno male platforme, oko 2.500 tona, na 'Barakudu' koja će biti dva i po puta teža", rekao je ekspert za podmornice Patrik van den Ende.

Cena podmornica, prvobitno procenjena na 7,9 milijardi evra, u međuvremenu je porasla na 9,1 milijardu. Poslednje od šest plovila će u službu ući 2030. godine.

Osim tradicionalnih zadataka nuklearnih podmornica, lova na druge podmornice, zaštite značajnih objekata ili četiri podmornice koje nose nuklearne projektile, i prikupljanja obaveštajnih podataka blizu neprijateljskih obala, "Barakude" će imati i dve nove misije.

To su najpre "udari na kopnene mete" mornaričkim krstarećim raketama dometa 1.000 kilometara koje će "Sifren" moći da ispaljuje u salvama od po četiri, kao i iskrcavanje specijalnih snaga preko pokretnog mosta.

"Sifren" će moći da nezavisno operiše do 70 dana na dubini do 350 metara, saopštila je francuska Direkcija za naoružanje.

Dolazak "Sifrena" se dešava u kontekstu povećanja broja podmornica u svetu. Danas ih ima više od 450.

Iako su SAD, Rusija, Kina i Velika Britanija jedine zemlje pored Francuske koje imaju ratne podmornice na nuklearni pogon, sve više zemalja teži da njima ojača svoje konvencionalne flote, poput Indije i Australije, ili da ih prvi put pridoda flotama, što čine Malezija Bangladeš i Vijetnam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu