Tehnološki divovi mole Trampa: Izuzmite naše proizvode iz novih carina, uništićete nam profit

Tehnološki divovi Apple, Dell Technologies, HP, Intel, Microsoft, Sony i Nintendo traže od Donalda Trampa da se njihovi proizvodi izuzmu iz nove runde carina.

Svet

Izvor: B92

Subota, 22.06.2019.

16:00

Tehnološki divovi mole Trampa: Izuzmite naše proizvode iz novih carina, uništićete nam profit
FOTO: Epa, Leigh Vogel POOL

Oni kažu da bi nove tarife, koje se uvode između Kine i SAD, naštetile njihovim kompanijama i značajno umanjile njihov profit.

Bela kuća je predložila zakon koji bi odredio 25 posto poreza na 300 milijardi dolara vredne kineske proizvode koji dosad nisu bili meta trgovinskog rata te dve države.

Tarife bi se odnosile na niz proizvoda, od onih životinjskog porekla, pa sve do odeće i obuće, a među njima bi bili i laptopi, konzole za video igre, baterije i drugi artikli za koje tehnološke kompanije najavljuju da će, ako se na njih uvedu tarife, poskupti i naštetiti njihovom profitu.

Apple je u svom pismu istakao svoj doprinos američkoj tehnologiji naglasivši kako ta kompanija plaća najveći korporativni porez u SAD-u, a širom zemlje zapošljava više od dva miliona ljudi.

Neće biti konkurentni

Dodatni porezi, naveli su, umanjiće taj doprinos i potencijalno ugroziti njihovu mogućnost da se takmiče sa stranim rivalima.

"Kineski proizvođači s kojima se mi takmičimo na globalnom tržištu nemaju značajno prisustvo u SAD-u tako da ne bi bili pogođene s američkim carinama, kao što ne bi bili pogođeni ni naši ostali inostrani konkurenti. Američke tarife bi, dakle, išle u korist naši rivalima", objavili su iz Applea uz listu od dvadesetak proizvoda, među kojima su i iPhonei i MacBookovi, za koje žele da budu izuzeti iz novih carina.

Skočiće cene laptopa

U zajedničkom pismu, Dell, HP, Intel i Microsoft od američke Vlade traže da izuzmu laptope i tablete, a naveli su i da bi, ako se carine ipak budu odnosile i na njih, maloprodajna cena laptopa mogla skočiti čak 120 dolara. Sony, Nintendo i Microsoft isto su zatražili za igraće konzole.

Inače, američki predsednik Donald Trump trebalo bi da se iduće nedelje sastane s kineskim liderima na samitu zemalja članica grupe G20 u Japanu. Mnogi se nadaju da bi, ako pregovori prođu dobro, Tramp mogao da odustane od novih tarifa.

Američko udruženje koje predstavlja preko 2000 tehnoloških kompanija (The Consumer Technology Association) u svom pismu od predsednika Trampa tražilo je da u potpunosti odustane od carina, a upravo su G20 summit naveli kao priliku za pregovore i poboljšanje američko-kineskih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

22 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

14 h

Podeli: