Uključili se u trku: Do 2030. lansiraće svemirsku stanicu

Ambicije Indije o svemirskim letovima polako rastu, a sada uključuju dugotrajno prisustvo u orbiti Zemlje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

13:57

Uključili se u trku: Do 2030. lansiraće svemirsku stanicu
FOTO: Epa/SERGEI ILNITSKY

Šef Indijske organizacije za istraživanje svemira K. Sivan je otkrio planove za lansiranje svemirske stanice "oko 2030. godine".

Bila bi to relativno mala svemirska stanica u kojoj bi astronauti mogli ostati samo 15-20 dana, ali ipak dovoljna za obavljanje eksperimenata. Sivan je kazao da Indija ne namerava da se oslanja na neke druge zemlje.

Više detalja će biti poznato nakon što Indija obavi prvu ljudsku misiju 2022. godine, a trenutno je fokus na bespilotnoj misiji lendera koji bi trebao biti lansiran na Mesec 15. jula.

Ako sve prođe prema planu, ovo će Indiju učiniti članom ekskluzivnog kluba. Osim partnerskih zemalja koje imaju veze s Međunarodnom svemirskom stanicom, samo Kina, Rusija i SAD su imale orbitalne domove.

Ovi planovi su dokaz da Indija planira da nadoknadi zaostatke u mnogim aspektima svemirskih letova i da ima nameru da se takmiči s "veteranima" u svemiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: