Vrtoglav pad cene zlata na berzama

Cene zlata su na zatvaranju evropskih berzi strmoglavo pale reagujući na naglo jačanje dolara u odnosu na evro.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

00:55

Default images

Kotacije zlata za isporuke u februaru su u trgovanju na Njujorškoj berzi Comex opale za 5,14 procenata na 1.577,00 dolara za finu uncu (31,1 gram) i našle se ispod psihološke granice od 1.600 dolara za uncu.

Kurs dolara prema korpi šest valuta zemalja, osnovnih trgovinskih partnera Sjedinjenih Američkih Država, je istovremeno porastao za 0,31 procent na 80,56 poena.

Do jačanja dolara došlo je posle objavljivanja statističkih podataka iz SAD i izostalih signala američke Uprave federalnih rezervi o novoj stimulaciji najveće svetske ekonomije.

Pritisak na kotacije zlata izvršili su pozitivni makroekonomski pokazatelji. Naime, objavljeno je da su uvozne cene u SAD u novembru porasle za 0,7 odsto na mesečnom nivou posle pada od 0,6 odsto u prethodnom mesecu. Na godišnjem nivou uvozne cene su minulog meseca porasle za 9,9 procenta.

Objavljeni rezultati su obradovali analitičare, koji su očekivali rast uvoznih cena za jedan odsto na mesečnom i za 10,1 odsto na godišnjem nivou.

Analitičari upozoravaju da je na tržištu zlata zavladao negativni trent.

"Cene zlata su opale na nov minimum, značajno niži od opadajućeg šestomesečnog proseka od 1.619 dolara za uncu", istakao je ekspert "Kitco Metals Dealers" Džon Nedler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: