Magna na korak od preuzimanja Opela

Nemačka vlada postigla je sporazum sa kanadskim proizvođačem autodelova Magna da uz podršku ruske Sberbanke pomogne Opelu da izbegne rizik od finansijskog sloma

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.05.2009.

15:09

Default images

Magna će uzeti udeo od 20 odsto u Opelu a ruska Sberbanka 35 odsto, čime će taj konzorcijum imati većinu u kompaniji. GM će zadržati 35 odsto, dok će preostalih deset odsto otići zaposlenima u Opelu.

Nemačka vlada i lokalne vlade nekoliko nemačkih država obezbediće zajam od 1,5 milijardi evra, od kojih će jedan deo biti odmah dostupan.

Na ovaj način, okončano je 80 godina dugo većinsko vlasništvo „Dženeral motorsa“ u Opelu. GM je kupio Opel još za vreme Velike depresije 1929. godine. Očekuje se da GM u SAD početkom iduće nedelje podnese zahtev za zaštitu od bankrotstva, a Nemačka je želela da Opel zaštiti od mogućih posledica tog poteza.

Konzorcijum koji će biti novi vlasnik Opela namerava da radi zajedno sa ruskim proizvođačem automobila GAZ na proizvodnji više od jednog miliona vozila u Rusiji i istočnoj Evropi.

Kao deo dogovora sve četiri fabrike Opela u Nemačkoj nastaviće sa radom, iako je ranije Magna najavila da će morati da otpusti oko 2.500 radnika.

Drugi zainteresovani kupac za Opel, grupa Fijat, odustala je od učešća u pregovorima o spasavanju te automobilske kompanije jer je bila suočena sa "nerazumnim zahtevima za finansiranje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: