Vesti -

Zanatlije nisu tajkuni - taksa sa 250.000 na 5.000

Beograd -- Zanatlije i preduzetnici koji žive od svojih usluga plaćaće taksu od 5.000 dinara za ozakonjenje radnji do 100 kvadrata, umesto 250.000 dinara, piše štampa.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je za dnevni list Blic da je tokom analize primene Zakona o ozakonjenju to ministarstvo uvidelo da postoji problem koji pogađa posebno male privrednike.

"Zanatlije koje žele da ozakone svoje male radnje plaćali bi taksu isto kao i tajkuni ili bahati biznismeni koji su želeli ekstra zaradu na gradnji lokala bez dozvole. I onda je obućar iz Kraljeva morao da plati taksu od 250.000 dinara za ozakonjenje tri kvadrata svoje radnje", rekla je ministarka.

Ona je objasnila da to znači da će lokali zanatlija i malih privatnika biti tretirani kao proizvodni, a ne komercijalni objekti.

Mihajlović je za Večernje novosti navela da je u Srbiji 2016. proglašena godinom preduzetništva i zato želi stvaranje ambijenta u kome će se što više ljudi odvažiti da krene u privatni posao.

"Zato pozivam sve krojače, obućare, mehaničare i ostale zanatlije da ozakone svoje nelegalne objekte, da uvedemo konačno red u ovu oblast", dodala je ona.

Nove odredbe Zakona o ozakonjenju počeće sa primenom narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.