Srbija

Ponedeljak, 20.12.2021.

19:15

Zakon o zaštiti potrošača stupio na snagu VIDEO

Novi Zakon o zaštiti potrošača, koji je usvojen u septembru, od danas je na snazi.

Izvor: B92, TV Prva

Zakon o zaštiti potrošača stupio na snagu VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

Iako se Udruženja za zaštitu potrošača slažu da novi zakon donosi neke dobre promene koje će možda popraviti položaj potrošača, pojedina udruženja upozoravaju da su promene uglavnom “kozmetičke” i da Zakon neće moći da reši sve stare i nagomilane probleme.

Novine u Zakonu su uvođenje Registra "Ne zovi", uvođenje proračuna za usluge čija je vrednost veća od 5.000 dinara, uvođenje evidencije potrošačkih sporova, delimična harmonizacija sa Direktivom o putovanjima, unapređenje postupka vansudskog rešavanja potrošačkog spora, uvođenje prekršajnih naloga, duži rok zastarelosti u postupku zaštite kolektivnog interesa potrošača. "Mi smo odmah rekli da su ove izmene samo kozmetičkog karaktera", kaže Dejan Gavrilović iz udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva". Jedna od zamerki je i izostanak "instituta kolektivne tužbe". Primena novog Zakona u najvećem delu je već otpočela, ali će neke novine biti uvedene i sledeće godine. Jedna od njih je obaveza trgovca da učestvuje u vansudskim sporovima sa kupcima, koja stupa na snagu od 19. marta, dok bi dugo najavljivani registar "Ne zovi" trebalo da profunkcioniše u narednih 12 meseci. Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Zaboravljeni porez se opet vraća

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade Hrvatske ponovno stiže najava o njegovom uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cene kuća i stanova koje su otišle u nebo.

10:26

11.7.2024.

1 d

Svet

Pokajali se – ipak neće ruski gas

Austrijsko ministarstvo za energetiku objavilo je u utorak da je osnovalo komisiju koja bi trebalo da analizira ugovor domaće energetske kompanije OMV i ruskog Gasproma o snabdevanju gasom i razmotri mogućnosti njegovog raskida.

8:11

11.7.2024.

1 d

Podeli: