Vesti -

Zakazali i štrajk i mirenje - možda ga i ne bude

Beograd -- Sindikat PTT Srbije održaće 19. aprila štrajk upozorenja u poštama širom zemlje sa zahtevima koji se mahom odnose na materijalni i statusni položaj zaposlenih.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Sindikat je istovremeno pokrenuo i postupak mirenja pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

Iz Agencije poručuju da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se sprečilo da do štrajka uopšte dođe, te da se spor okonča sporazumom putem pregovora pre 19. aprila.

Direktor Agencije Mile Radivojević u izjavi za Tanjug kaže da će se na taj način sprečiti sve štetne posledice koje bi mogle da nastanu i po Javno preduzeće PTT i po građane koji bi ostali bez poštanskih usluga.

Glavni odbor tog Sindikata je pre dva dana doneo odluku o stupanju u štrajk upozorenja od jedan sat - 19. april od 11:59 do 12:59 sati, s obzirom da Pošte Srbije obavljaju delatnost u javnom interesu i da su po zakonu dužne da poštuju minimum procesa rada.

Sindikat PTT Srbije, pored ostalog, zahteva vraćanje zarada na nivo pre 28. oktobra 2014. godine, ukidanje Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, poštovanje zakona i kolektivnog ugovora za JP Pošte Srbije, poništavanje odluke direktorke PTT o brisanju slobodnih dana, odnosno rešavanje problema slobodnih dana i načina korišćenja godišnjih odmora.

Takođe zahteva rešavanje statusa i podizanje cene rada za radnike koji rade na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

S obzirom da se štrajkački zahtevi se odnose i na poslodavca i na osnivača tog javnog preduzeća, Odbor za mirenje činiti pored predstavika Sindikata, i predstavnici uprave PTT Srbije i Vlade Srbije.

Pregovorima koji treba da se okončaju u roku od 30 dana rukovoriće miritelj Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Sindikat PTT Srbije ima 7.500 članova od ukupno 15.000 zaposlenih u tom javnom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.