Vesti -

Za pušenje na poslu milionska kazna

Beograd -- Ako se novi zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu zaista bude poštovao, nepušačima u Srbiji će posle decenija torture konačno svanuti.

Izvor: Blic
Podeli

Naime, od 11. novembra pušači će biti proterani iz radnog prostora, obrazovnih i ustanova kulture, sportskih i tržnih centara, delimično i iz restorana...

Dr Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja, kaže da je predviđena potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima, uključujući i hodnike, liftove, čekaonice.

Zakon predviđa i izuzetke, pa je na određenim radnim mestima, kao što su banke, na primer, dozvoljeno obezbediti posebnu prostoriju za pušenje koja mora biti obeležena i sa posebnom ventilacijom.

Kazne
Novi zakon uvodi odgovornost poslodavca koji je dužan da se pobrine za njegovo sprovođenje. Pojedinac koji puši na radnom mestu platiće 5.000 dinara, njegov neposredni rukovodilac 30.000 do 50.000 dinara, a firma između pola miliona i milion dinara. Inspektori će dokazivati da je neko pušio ne samo ako ga zateknu sa cigarom u ustima već i na osnovu dima u vazduhu, pepeljare, opušaka, mirisa....

"Takav prostor za pušače neće smeti da postoji u objektima državne i lokalne samouprave, u zdravstvenim ustanovama, školama, gde neće smeti da se puši ni u dvorištima. Potpuna zabrana važiće i za sportske i tržne centre, sve objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova, za smeštaj i promet namirnica, u objektima društvene ishrane kao što su studentske menze, u medijima...", navodi dr Srmena Krstev.

Posebna priča su ugostitelji. Poučeni velikim problemima u Hrvatskoj, srpski kreatori novog zakona su se potrudili da i njima izađu u susret. Tako će objekti manji od 80 kvadrata moći da se opredele da li će biti pušački ili nepušački, dok će oni veći morati bar polovinu prostora da dodele nepušačima. I u hotelima mora biti naznačeno koje su sobe za pušače. Novina je da će pušenje biti zabranjeno u tržnim centrima, uključujući i kafiće u njima.

"Ne očekujemo ozbiljne probleme od 11. novembra. Mislim da će biti dovoljno da se kazni nekoliko firmi i ostalima će to biti upozorenje", kaže dr Srmena Krstev.

U firmama kažu da su u potpunosti spremni za primenu novih zakonskih rešenja i da je pušenje u većini objekata već zabranjeno.

"U našim prodajnim objektima je pušenje već sada u potpunosti zabranjeno. Drugim rečima, naši radnici ako žele da zapale cigaretu mogu to učiniti samo napolju, dok u poslovnim prostorijama postoji posebna kancelarija u kojoj je dozvoljeno pušenje. U svakom slučaju, ako i to bude zabranjeno, i to ćemo ispoštovati", priča Vesna Žabić, portparolka „Delta Maksija“.

Najviše otpora u Hrvatskoj

Otpora je bilo i u susednim zemljama, najviše u Hrvatskoj. Tamo je zakon o zabrani pušenja uveden prošle godine, nakon čega su se žestoko pobunili ugostitelji. Ipak, od marta ove godine ponovo je uvedena jaka zabrana pušenja.

U Sloveniji je ova priča tekla bez problema i pušenje je zabranjeno svuda. Poput Hrvatske, dosta problema ima i u Grčkoj, gde doneti zakon nisu sprovodili, pa se sad čeka novi zakon.

"Najprijatnije iznenađenje za mene je sprovođenje ovog zakona u Turskoj, gde je obučen veliki broj inspektora i pušenje je zabranjeno gotovo svuda", navodi dr Srmena Krstev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.