Vlahović: Naučili smo, ovo nije recept za uspeh

Predsednik SES Aleksandar Vlahović smatra da je za uspešan nastavak reformi najvažnije restrukturirati javna preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.02.2017.

14:46

Vlahović: Naučili smo, ovo nije recept za uspeh
(Foto: Thinkstock.com)

Takođe, misli da je potrebno reformisati državnu administraciju, obrazovni i zdravstveni sistem.

"Posle kratkoročne fiskalne konsolidacije koja je dala dobre rezultate, za uspešan nastavak reformi važno je i dodatno smanjenje udela koje penzije imaju u nacionalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) kroz konzistentno reformisanje sistema penzionog osiguranja", rekao je Vlahović u intervjuu za novi broj magazina "Diplomacy & Commerce".

Kako je dodao, unapređenje efikasnosti pravosudnog sistema u Srbiji i nastavak reformisanja poreske administracije su takođe od ključnog značaja, jer su to važni koraci ka dostizanju održivih rešenja.

Pitanje koje je, prema njegovoj oceni, danas od najvećeg značaja je spor proces restrukturiranja javnog sektora, što je, kako kaže, preduslov za održivu i dugoročnu fiskalnu situaciju.

"Prošlost nas je naučila da odugovlačenje nije recept za uspeh", poručuje on, dodajući da se glavni razlog naše neuspele ekonomske tranzicije krije u čestom diskontinuitetu u implementaciji tranzicionih mera.

"Nažalost, tokom 90-ih godina prošlog veka, nerazumne političke odluke značajno su odložile početak duboko ukorenjene ekonomske transformacije. Druge zemlje u istočnoj Evropi iskoristile su ovaj najdinamičniji period razvoja globalne ekonomije kako bi uhvatile korak sa razvijenim delom Evrope i svetom", ističe Vlahović.

Posle političkog prevrata 5. oktobra, Srbija je, prema njegovim rečima, imala konzistentnu politiku ekonomske tranzicije koja je iznenada prekinuta 2003. godine.

"Od tada do 2014. godine, uprkos nekim pozitivnim događajima, ekonomski populizam, kaskanje bez cilja i nespremnost da se sprovedu ključne reforme, bili su ključne karakteristike našeg puta ka tranziciji", istakao je predsednik SES-a.

Povodom predstojećeg Kopaonik biznis foruma, koji se od 7. do 9. marta održava na toj srpskoj planini, Vlahović je rekao da je to skup koji na jednom mestu, u trajanju od tri dana, okuplja ekonomsku i društvenu elitu naše zemlje.

"Svi važni ekonomski i politički igrači dolaze na forum, počev od predsednika Vlade Srbije, ministara, guvernera Narodne banke Srbije, predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednika Fiskalnog saveta, ambasadora članica Evropske unije, Rusije, SAD, Kanade, Velike Britanije, Kine, Japana, Južne Koreje", naveo je on.

Forum, kako je napomenuo, okuplja i predstavnike međunarodnih finansijskih organizacija i regionalnih privrednih komora, renomirane direktore realnog i finansijskog sektora, velike regionalne investitore, uspešne preduzetnike, strane investitore, direktore javnih preduzeća, gradonačelnike i predstavnike lokalnih samouprava, kao i ugledne srpske ekonomske teoretičare.

"Organizovanje foruma je veoma složen i zahtevan projekat, a od inicijalne ideje, koja se pojavila početkom 90-ih godina prošlog veka, do danas smo prešli veoma dug put", kaže Vlahović, dodajući da se svake godine poboljšava kvalitet foruma, kako sadržajno tako i tehnički.

Vlahović je naglasio i društvenu komponentu foruma, gde učesnici imaju priliku da upoznaju jedni druge i da iniciraju pojedine poslovne dogovore.

Ideje iznete tokom ta tri dana se, kako kaže, unose u dokument "Kopaonik konsenzus", koji se potom šalje Vladi i NBS s ciljem da im se što je više moguće pomogne u osmišljavanju ekonomske politike.

"Verujem da je do sada, a naročito u poslednjih nekoliko godina, forum direktno doprineo Vladi i NBS u kreiranju dobrih politika, zahvaljujući jasnom stavu foruma u pogledu fiskalne konsolidacije i monetarne politike", istakao je on.

Od početka globalne ekonomske krize, Kopaonik biznis forum, promoviše ideju fiskalne konsolidacije zasnovane na štednji koju je srpska vlada ignorisala sve do 2014. godine, da bi u 2015. godini odlučila da sprovede fiskalnu konsolidaciju zasnovanu na štednji, za koju se Kopaonik biznis forum zalaže godinama, rekao je Vlahović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: