Vesti -

U Srbiji ima 741.000 nezaposlenih

Beograd -- Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović kaže da je u Srbiji trenutna stopa nezaposlenosti 17,6 odsto.

Izvor: Beta
Podeli

Prema njegovim rečima, na evidenciji te službe je 741.000 nezaposlenih.

Martinović je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da je broj nezaposlenih u Srbiji smanjen u odnosu na prvi kvartal ove godine za 52.000, a stopa nezaposlenosti za 3,2 odsto.

"Nekoliko je razloga što je smanjena stopa nezaposlenosti - stvoren je povoljniji privredni ambijent, doneti su važni sistemski zakoni, kao što je Zakon o radu, izmene Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje i porezima na dohodak građana, kao i veliki uticaj inspekcije rada na smanjenje rada na crno", rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, najviše nezaposlenih ima prvi i drugi stepen stručne spreme i srednju stručnu spremu.

Martinović je ocenio da se sada najbrže zapošljavaju inženjeri informacionih tehnologija, elektronike i elektrotehnike, stručnjaci iz oblasti finansija, farmaceuti, lekari sa specijalizacijama, kao i keramičari, varioci i kuvari.

Direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku Saša Obradović rekao je da je u Moravičkom okrugu, kojem osim Čačka pripadaju i Gornji Milanovc, Lučani i Ivanjica, ima ukupno 20.470 nezaposlenih, što je 1.500 manje nego u februaru ove godine.

"Lokalne samouprave uglavnom odvajaju novac iz gradskih budžeta za aktivne mere zapošljavanja, ali problem je bio što Nacionalna služba već dve godine nije finansijski pomagala te projekte", istakao je Obradović.

On je dodao da je ohrabrujuće što je najavljeno da će u narednoj godini iz republičkog budžeta biti izdvojeno 300 miliona dinara za podsticaje u zapošljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.