Srbija

Četvrtak, 07.12.2023.

09:20

U budžetu 5 milijardi evra: Evo kako će rasti plate u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče tokom gostovanja na TV Prva pomenuo i nova povećanja plata, penzija i minimalca.

Izvor: B92.net

U budžetu 5 milijardi evra: Evo kako će rasti plate u Srbiji
Ilustracija: Shutterstock/Borislav Bajkic

Kako je rekao, sledi nam povećanje penzija, plata, i minimalca na preko 47.000 dinara.

Podsetimo, prosečna zarada (bruto) obračunata za septembar 2023. godine iznosila je 117.472 dinara, dok je prosečna neto zarada iznosila 85.066 dinara.

"Prosečna plata do kraja godine biće između 820 i 830 evra. Penzije će biti veće za 14,8 odsto, dok će minimalci biti povećani na preko 47.000 dinara. Plate će biti povećane 10 odsto. U maju, junu ili julu možemo da idemo na dodatno povećanje, ali posebno ćemo ići na povećanje u prosveti i ulaganje u mlade ljude", rekao je Vučić.

Prethodno su svi penzioneri dobili pomoć od 20.000 dinara.

Sve to ne bi bilo moguće da se srpskim finansijama nije u prethodnom periodu upravljalo domaćinski, pa novca za to ima u budžetu Republike Srbije.

"Zlatne i devizne rezerve na istorijskom maksimumu"
Foto: Ministarstvo finansija
"Imamo mnogo bolje prihode nego što smo planirali za ovu godinu. S druge strane, naš javni dug u odnosu na BDP je samo 51,5 odsto. Na računu danas imamo skoro pet milijardi evra. Potpuno smo likvidni i uprkos svemu što pomažemo, uprkos povećanju plata, uprkos povećanju penzija. Mi smo plate u septembru mesecu povećali i našim zaposlenima u prosveti, i našim medicinskim sestrama, i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite. Podigli smo penzije za 5,5% u oktobru mesecu ove godine. Sve ove jednokratne pomoći koje isplaćujemo, dakle, to je novac iz budžeta. Mi taj novac imamo", rekao je nedavno ministar finansija Siniša Mali.

Šta su sve građani pitali Malog o pomoći od 10.000 za srednjoškolce? "Ne može dvaput"

"Od 1. januara idemo dalje sa povećanjem plata, dakle ulaganjem u životni standard građana Srbije, dalje povećanje plata od 10 odsto u javnom sektoru, povećanje penzija 14,8 odsto. Dakle nama će od 1. januara prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra. Idemo sa najvećim procentualnim povećanjem minimalne zarade ikada – 17,8 odsto. Od 1. januara naredne godine minimalna zarada će biti 47.154 dinara, dakle idemo na preko 400 evra“, najavio je Mali.

"U septembru smo isplatili i svim majkama za svako dete do 16 godina 10.000 dinara. Neko će reći nije to malo ili mnogo novca, ali nije ovo pitanje novca, ovo je pitanje brige prema građanima Srbije", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: