Vesti -

Šta su sve građani pitali Malog o pomoći od 10.000 za srednjoškolce? "Ne može dvaput"

Ministar finansija Siniša Mali rekao je nedavno da će se u narednih desetak dana realizovati nova finansijska pomoć za srednjoškolce.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Maja Marjanovic
Ilustracija: Shutterstock/Maja Marjanovic

Ta vest izazvala je veliko interesovanje i među srednjoškolcima i među njihovim roditeljima, pa su mnogi pitali kako bi mogli da se prijave i ko sve tačno ima prava na tu novčanu podršku države.

Od kada se ta vest pojavila, na adresu Ministarstva neprekidno stižu pitanja, a mi vam prenosimo neka od njih uz odgovore.

Da li i vanredni učenici srednjih škola imaju pravo na jednokratnu pomoć i do koje godine, imajući u obzir da su to za pojedina zanimanja i lica u radnom odnosu?

Zaključak koji se odnosi na isplatu jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola donet je na osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Kako je članom 2. navedenog zakona propisano, između ostalog, da se članom porodice smatra dete koje živi sa roditeljima u zajedničkom domaćinstvu, kao i dete koje ne živi u porodici, a nalazi se na školovanju do kraja roka propisanog za to školovanje, a najkasnije do navršene 26. godine života, ovo pravo mogu da ostvare
redovni i vanredni učenici srednjih škola do navršene 26. godine života.

Da li lica koja su na prekvalifikaciji, dokvalifikaciji, specijalističkom ili majstorskom obrazovanju imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć?

Prema članu 19. stav 4. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da nakon završenog srednjeg obrazovanja i vaspitanja u srednju školu može da se upiše lice radi prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijalističkog ili majstorskog obrazovanja, u skladu sa posebnim zakonom. Članom 33. stav 5. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju propisao je da posle završenog srednjeg obrazovanja i vaspitanja u školu može da se upiše lice radi prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijalističkog ili majstorskog obrazovanja. S obzirom na navedene odredbe zakona, lica upisana u školu radi prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijalističkog ili majstorskog obrazovanja nemaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć jer se navedene „forme obrazovanja“ ostvaruju po stečenom srednjem obrazovanju.

Da li lica koja pohađaju verske škole, vojne škole i internacionalne srednje škole imaju pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći?

Da. Ovo pravo ostvaruju učenici koji imaju državljanstvo Republike Srbije svih srednjih škola koje obavljaju delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonom.

Ako učenik pohađa dve srednje škole (npr. gimnaziju i muzičku školu) da li ostvaruje pravo na dve novčane naknade?

Ne, jer ne može ostvariti isto pravo dva puta po istom osnovu.

Da li srednjoškolci srpskog državljanstva koji se školuju u inostranstvu imaju pravo na jednokratnu pomoć Vlade Srbije u iznosu od 10.000 dinara? Konkretno, radi se o učeniku Srpske gimnazije „Nikola Tesla“ u Budimpešti, a ima ih još i u drugim državama u okruženju.

Nažalost ne, s obzirom na to da ovo pravo ostvaruju učenici koji pohađaju srednje škole u sistemu obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Republike Srbije, odnosno srednje škole koje obavljaju delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.