Vesti -

"Zlatne i devizne rezerve na istorijskom maksimumu"

"Naše devizne rezerve su na istorijskom maksimumu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto Printskrin, TV B92
Foto Printskrin, TV B92

"Takođe i zlatne rezerve, a na računu imamo 5 milijardi evra", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se finansijska moć jedne države ogleda u tome koliko može da pomogne svojim građanima, a da time ne povećava stopu javnog duga u odnosu na BDP, da narodu daje više novca i to je odgovorno ponašanje države.

On je komentarišući izjave da "finansijska nemoć države košta 20.000 dinara" rekao da je to finasijska moć, kao i da bi mogli mnogo više da daju novca, ali da mora da se razmišlja o trošenju novca, zbog toga jer ne znamo kakvi su izazovi pred nama.

"Uvek su mogući sukobi, a moguće je da dođe do sukoba u Južnoj Americi, pa može izbiti još jedan sukob negde drugde. Onda će nam kriza biti ne samo u oblasti energetike, već i u mnogim drugim oblastima, koja će biti mnogo veća nego što je danas. I opet će Srbija morati kao država da reaguje, kao što je reagovala tokom koronavirusa, tokom migracija, tokom sukoba u Ukrajini i na različite načine. Tako da, uvek je potrebno da imate dobru rezervu", rekao je predsednik za TV Pink.

On je naglasio da su naše devizne rezerve na istorijskom maksimumu, kao i zlatne rezerve i da na računu Republike Srbije imamo skoro 5 milijardi evra.

"Ne možemo mi da bankrotiramo, tako rečeno. Koliko smo mi daleko od bankrotstva. Ne bih da kažem, mnogo razvijenije zemlje su mnogo bliže bankrotstvu od Srbije, mnogo razvijenije evropske zemlje", rekao je on.

Vučić je rekao da je razgovarao i sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom, koja je istakla da je vrlo zadovoljna situacijom u Srbiji.

"U trećem kvartalu naša stopa rasta je bila 3,6 odsto, ukupno mislim 2, 2 odsto do sada, što znači da sa takvim rastom će biti negde 2,6 - 2,7 odsto do kraja godine, malo više od onoga što smo predviđali. Posle one revizije plana, sledeće godine značajno više od toga, što znači da ćemo imati prostora za nova povećanja plata i penzija. Danas ide 20.000 dinara za penzionere, mnogo sam srećan zbog toga, oni su to zaslužili", rekao je predsednik. On je dodao da su od danas aktivne i efektivne studentske kartice i da je 90.000 kartica validirano, dok se preko 100.000 studenata prijavilo.

"Za srednjoškolce verujem da će do kraja sledeće nedelje dobiti novac, to jest njihove majke, odnosno samohrani roditelji, odnosno staratelji. Dakle mi ćemo po nešto prebaciti lokalnim samoupravama, a one će do petka verujem izvršiti svoju obavezu i isplatiti srednjoškolcima ta primanja", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.