Biz - B92.net

Sudije i tužioci traže beneficirani staž

Beograd -- Udruženje sudija i tužilaca Srbije danas je ocenilo je da je prerani odlazak Nebojše Ćirjakovića veliki gubitak za tužilaštvo, i za tužilačku organizaciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy

UST u saopštenju podseća da je u više navrata upozoravalo i javno zagovaralo ideju da Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva uzmu u razmatranje inicijativu za uvođenje beneficiranog rada za sudije i tužioce.

Traženo je da hitno urade procenu rizika radnih mesta i pozicija u pravosuđu, kao preduslov za pokretanje šire rasprave o uslovima i obimu rada u pravosuđu i sledstveno tome ispunjenosti uslova za uvođenje beneficiranog radnog staža, navodi udruženje.

UST i ovoga puta poziva Ministarstvo pravde, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca da uvaže činjenicu da se radi o jako stresnim pozicijama, da se sudije i tužioci odavno susreću sa povećanim obimom posla, da nemaju organizovane sistematske preglede, da su učestala dežurstva i prekovremeni rad, da je prosečna starost sudija i tužilaca iznad proseka, te da će svi navedeni faktori neminovno dovesti do tragičnih ishoda, odnosno hroničnih bolesti i smrti, ukoliko se ne preduzmu hitni koraci.

Takođe podseća izborne članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca da su u svojim izbornim programima veliki značaj posvetili uvođenju beneficiranog radnog staža, te da je vreme da krenu sa realizacijom istih, kako se ovakve stvari ne bi ponavljale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.