Vesti -

Stao "14. oktobar"

Kruševac -- U metalskoj industriji "14. oktobar", nakon isplate socijalnog programa za 755 radnika, prekinuta je proizvodnja, jer je u fabrici ostao samo 31 radnik.

Izvor: Beta
Podeli

"Otpremnine se selektivno isplaćuju već desetak dana i ostalo je da u narednih nekoliko dana budu isplaćene i radnicima obezbeđenja i direktorima koji su pisali socijalni program. Šta će biti nakon toga niko ne zna", kazao je agenciji Beta predsednik Samostalnog sindikata IMK "14. oktobar" Miroljub Anđelković.

Pošto se nije našao na spisku preduzeća koje Vlada Srbije štiti od poverilaca, IMK "14. oktobar" je ušao u unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR). Na osnovu preporuka iz Ministarstva privrede, od 786 zaposlenih socijalni program je prihvatilo 755 radnika.

"Nemamo nikakve zvanične informacije šta će se dalje dešavati. Kolaju priče o povratku određenog broja radnika koji bi na osnovu ugovora o delu završavali ugovorene poslove, poput posla sa čačanskom Slobodom", ali je sve to na nivou spekulacija", dodao je Anđelković.

Poslovodstvo IMK "14. oktobar" već danima ne odgovara na pozive novinara.

U utorak se u fabrici niko nije javljao ni na telefone. Kako Beta saznaje, zbog kvara na trafou čitava fabrika je ostala bez struje.

Preduzeće „14. oktobar“ je krajem osamdesetih godina prošlog veka imalo 8.000 zaposlenih i bilo je najveća fabrika u Kruševcu. Od decembra 2014. godine fabriku je, kroz socijalne programe, napustilo 1.447 radnika.

Vrednost imovine "14. oktobra" procenjena je na 72 miliona evra dok dugovanja prema državi, bankama i dobavljačima premašuju 105 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.