Vesti -

Šta će nam doneti MMF sutra?

Beograd -- Srbija i MMF od sutra će se ponovo naći za istim stolom.U narednih 7 dana, razgovaraće se o budžetu za sledeću godinu ali i nešto dugoročnijim planovima Vlade.

Izvor: B92
Podeli

I dok ministri najavljuju da nam je aranžman potreban pre svega zbog kredibiliteta, stručnjaci kažu da bi problem mogao da bude optimizam vlade u sastavljanju budžeta.

Sem što nema snega, sve je isto kao prošle godine - misija MMFa dolazi u Narodnu banku da počne pregovore sa Srbijom i posle nezvaničnih razgovora, direktno se upozna sa novom vladom.

Najavljuju da ova misija ne završava dogovore već da će se razgovori nastaviti ako napredak bude dovoljan.

"Takođe ćemo razgovarati i o novoj fiskalnoj strategiji, a pre svega rekao bih o onom delu fiskalne strategije koja se tiče strukturnih reformi. Činjenica da je Narodna skupština usvojila amandmane na Zakon o NBS tako da je taj potencijalni problem koji je postojao skinut sa dnevnog reda", kaže Vlajko Senić, državni sekretar u ministarstvu finansija.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže da je u Vladinom interesu da štedi ali i da dogovor sa MMFom nije samo zbog dobijanja novca.

"Čak i bez tih sredstava, aranžman sa MMFom je potvrda međunarodnog kredibiliteta zemlje, samim tim važan je i zbog besplatne stručne pomoći koju bismo dobijali, a i zbog legitimacije da bismo ubuduće mogli da dođemo do povoljnijih kredita nego što je to do sada bio slučaj", kaže Ljajić

Ekonomista Pavle Mihajlović kaže da će pregovori biti najteži o onome što je vlada, sa puno optimizma, uzela kao da će se sigurno desiti. "Vlada je projektovala rast od 2 posto, a 2 posto je gornja granica rasta u najboljem slučaju koji bi MMF mogao da računa za nas. Vlada je projektovala budžet na inflaciju od 5,5 posto, a MMF je podbacio projekciju za ovu godinu, a za sledeću projektuje 7"

, kaže Mihajlović.

"I treće pitanje je naravno na koji kurs je projektovano i to je zapravo i neka vrsta tajne trenutno, ali pred parlamentom nije raspravljeno po kom kursu je projektovan budet".

Za Mihajlovića je kurs evra posebno važan zbog velikih kamata koje stižu na naplatu. Za njih treba više para ako je dinar slabiji, a dogovor sa MMFom može da pomogne da stopira pad rejtinga zemlje što bar bi moglo da zaustavi rast kamata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.