Srbija

Utorak, 16.01.2024.

10:30

Srpsko tržište rada: IT sektor doživeo najveći udar

Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi koja je obeležila proteklu godinu, tržište rada u Srbiji pokazalo je iznenađujuću otpornost.

Izvor: B92.net

Srpsko tržište rada: IT sektor doživeo najveći udar
Ilustracija: Depositphotos/AndrewLozovyi

Jedan od segmenata koji je znatno osetio posledice je IT sektor, koji se suočio sa izazovima optimizacije radne snage kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou.

Prema podacima sajta Poslovi Infostud, ukupan pad broja oglasa za posao u 2023. godini, u poređenju sa prethodnom godinom, iznosi 6 odsto, što svedoči o izvesnom opadanju aktivnosti na tržištu rada.

Posebno značajno je primetiti da je IT sektor, inače jedan od ključnih pokretača ekonomske aktivnosti, doživeo najveći udar. Ova oblast doživela je najveći pad u broju objavljenih pozicija za čak 50 odsto u odnosu na godinu pre.

Posmatrajući celokupno tržište rada, u 2023. objavljeno je 71.715 oglasa za posao, što predstavlja pad od 6 odsto u odnosu na 2022. godinu. Sa druge strane, primetan je porast broja jedinstvenih kandidata za 14%, gde je posao u prethodnoj godini tražilo 278.116 ljudi.

Šta se najviše traži

Analiza strukture oglasa u ovom periodu pokazuje da je najviše raspisanih pozicija bilo u oblastima: trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i magacin.

Kada govorimo o specifičnim radnim pozicijama, najviše mogućnosti da se zaposle imali su prodavci, magacioneri, vozači, radnici u proizvodnji, administrativni radnici i komercijalisti.

Plata presudan faktor

Prethodno veliko regionalno istraživanje pokazalo je da je kandidatima visina plate presudan faktor prilikom odabira poželjnog poslodavca. Uzimajući to u obzir, poslodavci nastoje da poboljšavaju svoje poslovne ponude i trude se da budu što konkurentniji u visini zarade koju nude.

U analizi najtraženijih pozicija, podaci pokazuju da su se nuđene zarade kretale od minimalca pa sve do par hiljada evra, navodi se u saopštenju Infostuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: