01.11.2026.
16:00
Čistka na Google nalogu: Ovo uradite odmah da vam aplikacije ne bi krale podatke
Evo kako možete da pregledate i uklonite nezavisne aplikacije koje su povezane sa vašim Google nalogom, uključujući opciju "Sign in with Google" i pristup podacima.
Ako isti Google nalog koristite već godinama, velika je verovatnoća da ste ga povezali sa više aplikacija i servisa nego što možete da se setite. Možda to nije slučaj kod vas, ali mnogima je jednostavno lakše da se prijave preko Google-a umesto da prolaze kroz čitavu proceduru kreiranja novog naloga na nekom sajtu.
Verovatno redovno koristite neke servise na koje ste prijavljeni preko Google-a, ali postoji i mogućnost da ste napravili mnoštvo konekcija na koje ste jednostavno zaboravili. To ne znači nužno da nešto nije u redu, ali ipak vredi proveriti s vremena na vreme. Možda ćete pronaći stare aplikacije koje više ne koristite ili servise na koje ste zaboravili, a kojima više uopšte nije potreban pristup vašem nalogu.
Srećom, Google vam pruža jedno mesto na kojem možete sve da ih pregledate.
Evo šta treba da uradite:
- Otvorite stranicu svog Google naloga (Google Account).
- Idite na stavku "Linked apps (Povezane aplikacije).
- Pronađite aplikaciju ili servis koji želite da pregledate.
- Izaberite je/ga da biste videli kakvu vrstu veze ima i čemu sve može da pristupa.
- Ako koristi opciju "Sign in with Google" (Prijavi se preko Google-a), kliknite na "See Details" (Pogledajte detalje) i izaberite Stop using Sign in with Google.
- Ako ima pristup podacima vašeg Google naloga, izaberite "Remove access" (Ukloni pristup).
- Ako je u pitanju povezani nalog, izaberite "Delete link".
- Ako želite da izbrišete sve konekcije, možete izabrati "Delete all".
- Potvrdite svoj izbor.
Tačna opcija koju ćete videti zavisi od načina na koji je ta aplikacija povezana sa vašim Google nalogom. (Stranica Google naloga koja u tamnom režimu prikazuje dozvole za povezane podatke za Dropbox, uključujući opciju za prijavljivanje preko Google-a...)
Možda vas zanima
Google Wallet dodaje nove korisne opcije
Google priprema nekoliko korisnih unapređenja za Google Wallet, uključujući mogućnost skeniranja računa direktno u aplikaciju.
10:00
15.10.2026.
17 d
Nema više "skidanja"
Apple i Google dobili su opomenu pred tužbu sa zahtevom da sa svojih prodavnica obrišu AI aplikacije za kreiranje lažnih golih slika. Optuženi su da pomažu širenje intimnog sadržaja kreiranog bez pristanka osoba.
8:10
20.7.2026.
104 d
Sada, imajte na umu da ako uklonite opciju "Sign in with Google", vaš nalog na tom spoljnom servisu (kod treće strane) neće biti izbrisan. Vi samo uklanjate Google kao metod prijavljivanja. Dakle, ako i dalje želite da koristite taj servis bez Google-a, obavezno prvo podesite neki drugi način prijavljivanja, kao što je lozinka ili drugi podržani metod. U suprotnom, možda ćete morati ponovo da povežete svoj Google nalog samo da biste se vratili unutra.
Takođe, uklanjanje pristupa podacima vašeg Google naloga znači da aplikacija više ne može da čita ili koristi Google podatke kojima ste joj ranije dali dozvolu da pristupa. Na primer, ako je aplikacija imala pristup vašim fajlovima na Google Drive-u ili Calendar-u, taj link će prestati da radi čim ga uklonite.
Međutim, ovo prekida samo budući pristup. Time se automatski ne brišu sve informacije koje je aplikacija možda već preuzela ili uskladištila na sopstvenim serverima. Ako želite da i ti podaci budu izbrisani, možda ćete morati to da uradite kroz samu aplikaciju ili da kontaktirate njenog programera.
Naravno, ovde govorimo samo o ograničavanju pristupa podacima vašeg Google naloga za spoljne aplikacije i servise. Ali ako želite da sam Google prikuplja manje vaših podataka, to je već sasvim druga priča. Za početak, možete isključiti Gemini u pretraživaču Chrome ili koristiti onu verziju Chrome-a koja ne zahteva Google nalog.

Komentari 0
Pogledaj komentare Pošalji komentar