Vesti -

Rekordna nezaposlenost u Srbiji

Čačak, Beograd -- U Srbiji je trenutno bez posla gotovo milion lica, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike, Dragi Vidojević.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ove godine zabeleženo je 792.344 nezaposlenih, ali radi se samo o onima koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), dok je stvarni broj nezaposlenih prešao milion, upozorava Vidojević.

"Ministarstvo je u proteklih pola godine pažljivo analiziralo rad NSZ-a i kada pogledamo koliko je novca utrošeno nismo zadovoljni rezultatima, jer je prošle godine zaposleno 200.000 preko NSZ-a, ali je isto toliko njih i ostalo bez posla, tako da je efekat ravan nuli", rekao je Vidojević Tanjugu.

Napominjujući da je Srbija dostigla "rekord kada je u pitanju stopa nezaposlenosti", on je primetio "da je činjenica da građani u svojoj zemlji ne mogu da žive od svog rada, alarmantna".

Vlada prema rečima Vidojevića, mora obezbediti određene mere i aktivnosti kako bi privukla strani kapital, "jer u vremenu u kome živimo, to je uslov bez koga se ne može dalje".

Bolji rezultati na polju zapošljavanja, kako je rekao, mogu se očekivati ukoliko nivo investicija u ovoj godini bude više od milijardu evra.

Vidojević, koji je danas u Čačku otvorio Sajam zapošljavanja, uz učešće 35 poslodavaca sa područja Moravičkog okruga, rekao je da su "sajmovi zapošljavanja samo jedna od mera smanjenja stope nezaposlenosti, ali to je samo kap u moru".

On je podsetio da postoje podsticaji za poslodavce u vidu pomoći iz budžeta, sredstava za samozapošljavanje, ali i konkursa za učešće u javnim radovima, koje preduzima NSZ kako bi se na neki način poboljšalo stanje u privredi.

Bilten Privredne komore Srbije "Konjunkturni trendovi" objavio je danas, pozivajući se na podatke Nacionalne službe za zapošljavanje, da stopa registrovane nezaposlenosti raste iz meseca u mesec i da je još u februaru iznosila rekordnih 29,53 odsto.

U februaru su bila evidentirana 790.292 nezaposlena lica, što je za 1,5 odsto više nego u januaru i za 1,7 odsto više nego u februaru prethodne godine.

Dugoročna nezaposlenost u Srbiji je velika i kontinuirano se uvećava. Broj onih koji na posao čekaju duže od godinu dana čini 64 odsto ukupnog broja registrovanih nezaposlenih lica i povećan je za oko jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, odnosno za 3,9 odsto u poređenju s februarom 2012. godine.

Ukupan broj zaposlenih u februaru, procenjen je na 1,71 milion, što je za 0,2 odsto manje nego u januaru, a za 1,5 odsto manje nego u istom mesecu lane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.