Nemce brine hoće li ostati bez piva zbog nestašice CO2; Pitali smo: Šta čeka srpske pivopije?

Skok cena energenata i problemi u lancima snabdevanja izazvani ratom u Ukrajini šire sa na razne industrijske grane.

Srbija

Izvor: B92.net

Četvrtak, 22.09.2022.

10:13

Nemce brine hoće li ostati bez piva zbog nestašice CO2; Pitali smo: Šta čeka srpske pivopije?
CO2 neophodan za istiskivanje piva iz baèvi prilikom toèenja; Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Izgleda da su na red došli proizvođači u Srbiji omiljenog napitka – piva.

Naime, nemačkoj industriji pića nedostaje ugljen-dioksid. To usporava pivare i proizvođače mineralne vode. Neki smanjuju proizvodnju, a niko ne očekuje brz oporavak.

Generalni direktor Nemačkog udruženja pivara Holger Ajhel razvoj događaja naziva krajnje zabrinjavajućim. Ugljena kiselina hitno je potrebna u celokupnoj prehrambenoj industriji za procese proizvodnje i pakovanja. I u ugostiteljstvu je neophodno istiskivanje piva i drugih pića iz bačvi prilikom točenja. Ugljene kiseline takođe je malo i u Austriji, u kojoj kažu da su glavni razlozi nestašice "pre svega visoke cene energenata, s kojima se neki proizvođači ugljen-dioksida više ne mogu nositi pa smanjuju ili zatvaraju proizvodnju".

Što je još gore, ograničene su i proizvodnje u kojima se kao nusproizvod stvara ugljena kiselina.

Kakvo je stanje u Srbiji?

Snabdevaèi CO2 najavljuju novi cenovnik; Ilustracija: Shutterstock/momente
Kompanija Meser tehnogas u Srbiji redovno snabdeva svoje kupce sa CO2, kao i sa ostalim gasovima, rekli su za B92.net iz te kompanije. Dodaju da nije bilo redukcija i prekida u snabdevanju.

"Potrebne količine CO2 obezbeđujemo uglavnom uvozom iz susednih zemalja u kojima Meser grupa ima proizvodnju, kao i iz drugih izvora", kazali su nam u ovoj kompaniji.

"Cene nismo menjali, ali je izvesno da ćemo to uskoro učiniti", najavljuju iz Mesera i dodaju da ulažu velike napore da korisnicima obezbede potrebne količine.

Vlasnik Srpske kuće piva koja se bavi i prodajom i proizvodnjom kraft piva Neven Erić potvrdio nam je da za sada nema problema u nabavci ugljen-dioksida na srpskom tržištu. Taj gas je, dodaje, neophodan kako za proizvodnju, tako i za pakovanje tog napitka.

U Hrvatskoj bez problema

Ilustracija: Depositphotos/NatashaFedorova
"Što se tiče nestašice CO2, Zagrebačka pivovara je u svojoj proizvodnji samodovoljna 96 posto s potrebama CO2, odnosno skoro u potpunosti rekuperiramo CO2 iz proizvodnog procesa potreban za finalni proizvod", rekli su iz te pivare za hrvatski portal.

U Jamnici takođe nemaju problema s nestašicom CO2. Proizvodnja mineralne vode ide normalno. I jedan proizvođač kraft piva je rekao da nabavka ugljen- dioksida nije problem.

"CO2 je poskupeo kao i svi drugi proizvodi zbog povećanja cena energenata, ali zasad nema nestašice", kažu za Indeks iz firme Messer Croatia plin, koja pripada grupaciji Meser i ima više prodajnih skladišta i distribucionih centara širom Hrvatske, a od njih ugljen-dioksid nabavljaju i neke pivare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: