Biz - B92.net

Milosavljević platio sajt 29.000 €?

Beograd -- Koalicija za nadzor javnih finansija saopštila je da je bivše Ministarstvo trgovine platilo skoro 29.000 evra za sajt “Nacionalni brend Srbije”.

Izvor: B92, FoNet, Beta
Podeli

Time je, kako navode, počinilo tešku zloupotrebu budžetskih sredstava, a sajt za čiju izradu je plaćeno tačno 28.818 evra, ni posle više od godinu dana nije profunkcionisao.

Prema navodima te koalicije, ugovorom broj 404-02-24/2010-07 od 21. aprila 2010. godine, koji je ministarstvo, na čijem je čelu tada bio Slobodan Milosavljević, zaključilo sa preduzećem Soko grup iz Beograda, predviđeno je pružanje usluga izrade i administriranja tog portala.

Milosavljević: Ne sećam se

Bivši ministar trgovine Slobodan Milosavljević za B92 kaže da se ne seća da li je Ministarstvo angažovalo nekoga za izradu takvog sajta i po kojoj ceni. On je, međutim, kazao da je, ako je takva nabavka i sprovedena, sve učinjeno u skladu sa zakonom, javnim nadmetanjem na kojem su postojali tačno određeni uslovi, koji su morali da budu ispunjeni. "Da je bilo nekakve zloupotrebe, državni revizor bi reagovao i podneo prijavu", istakao je bivši ministar trgovine i usluga.

Tvrdi se da je portal "Nacionalni brend Srbije" finansiran novcem poreskih obveznika i plaćen firmi Soko grup u dve rate - 7. maja i 17. septembra prošle godine, a do danas ga nije moguće pronaći na internetu.

Koalicija je postavila pitanje nadležnim pravosudnim institucijama nameravaju li da počnu da rade svoj posao "ili će i dalje nečinjenjem nastaviti da se svrstavaju na stranu nosilaca korupcije i organizovanog kriminala nastanjenim u vrhu države".

"Nakon niza situacija u kojima su javno izneti podaci o očiglednim zloupotrebama i kriminalnim radnjama najviših državnih funkcionera, posle čega nije usledila reakcija nadležnih, pitamo se ima li kraja posrtanju pravosuđa", navodi se u saopštenju.

Koalicija za nadzor javnih finansija postavlja pitanje da li u Srbiji jedino reformisani tužioci ne čitaju novine, ne gledaju televiziju i ne razgovaraju sa ljudima, pa samo do njih ne dopiru informacije o teškim krivičnim delima.

"Ili se upadljivim ćutanjem na bezočnu korupciju i criminal najviših državnih funkcionera izmiruju preuzete obaveze čiji sadržaj nije poznat građanima Srbije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo: Izrada portala još nije gotova

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine Srbije potvrdilo je da je u aprilu 2010. godine potpisalo ugovor sa kompanijom Soko grupa o izradi portala Nacionalni brend Srbije u vrednosti od 2,95 miliona dinara i da izrada portala još uvek nije završena.

Cena takva zbog nestandardne usluge

Kada je reč o ceni izrade portala, Ministarstvo je saopštilo da se radi o "pružanju usluga koje su nestandardne na tržištu, kao i da se radi o veoma složenom i zahtevnom poslu kreiranja specifičnog portala Nacionalni brend Srbije". "Što se tiče pretežne delatnosti angažovanog izvršioca posla, ona nije u postupku javne nabavke definisana ni kao uslov, niti kao kriterijum za donošenje odluke o dodeli javne nabavke", navelo je Ministarstvo, povodom informacije da se kompanija Soko grupa pretežno bavi poslovima privatnog obezbeđenja.

U Ministarstvu navode da je novac kompaniji Soko grupa isplaćen tokom 2010. godine u dve jednake rate, a kao sredstvo obezbeđenja dobijene su dve bankarske garancije za povraćaj avansa i za dobro izvršenje posla. Kako se dodaje, portal je još uvek u izradi ali nije prekršen ugovor jer rokovi još uvek nisu istekli.

"Ministarstvo trgovine i usluga izvršiocu posla 7. septembra 2010. izdalo je Potvrdu o prihvatanju konačne verzije portala Nacionalni brend Srbije, a ne i izveštaj o prihvaćenom poslu u celosti jer rokovi za realizaciju ugovora još nisu istekli", navodi se u saopštenju.

Precizira se da je ugovorom predviđen rok od 270 dana od dana prihvatanja konačne verzije da se otklone uočeni nedostaci na portalu, popuni portal sadržajima, unapredi tehnička, grafička, komunikaciona i ostala softverska rešenja na portalu, a po instrukcijama i uz saglasnost Ministartva.

Ugovorom je predviđeno i da, ako se ugovorne strane saglase o tome, rokovi mogu biti produženi.

Koalicija za nadzor javnih finansija saopštila je da je Ministarstvo trgovine ugovorom sa Soko grupom, čija je prevashodna delatnost privatno obezbedjenje, o izradi veb portala, "izvršilo ‘tešku zloupotrebe budžetskih sredstava’". Navodi se da portal još uvek nije dostupan javnosti, da je reč o najvišoj poznatoj ceni izradi veb portala koja je u trenutku isplate iznosila 28.818 evra.

Ministarsto je saopštilo da "iz razloga vizuelne i informativno edukativne prirode, kao i čuvanja ugleda države i institucije koja je vlasnik portala, ne bi bilo celishodno pustiti portal u rad tokom izrade, odnosno pre nego što su budu aktivni svi predvidjeni sadržaji i funkcije portala".

Ugovor za website
Ugovor za web site.pdf (1.22 MB)
Uplate za website
Uplate za web site.pdf (492.54 KB)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.