Biz - B92.net

Mali sa novim ambasadorom Francuske razgovarao o kapitalnim projektima

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košerom.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Mali je sa njim razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje, sa naglaskom na zajedničkim kapitalnim projektima, u kojima učestvuju francuske kompanije, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Na početku sastanka, ministar Mali je istakao da je Srbija na pravi način reagovala za vreme krize izazvane koronavirusom, da je zadržala stabilnost i investiticije. Kako je rekao, deficit u prvih 11 meseci ove godine je manji od projektovanog, javni dug je pod kontrolom i do kraja godine na centralnom nivou će iznositi 57,3 procenta BDP-a, a rast BDP-a u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 7,7 odsto. Dodao je da se u 2022. godini očekuje stopa privrednog rasta od 4,5 odsto.

Ambasador Francuske je istakao da se dobri rezultati prepoznaju i da u to uvid imaju i francuske kompanije koje investitraju u Srbiju.

Mali i Košer su razgovarali i o projektu izgradnje beogradskog metroa, koja je nedavno počela i u kojoj učestvuju francuske kompanije Ežis i Alstom. Kako su se saglasili, taj projekat je od ogromnog značaja za grad Beograd i Republiku Srbiju i doprineće još boljim ekonomskim odnosima dve zemlje.

Osim toga, tema razgovora su bili i projekti izgradnje postrojenja na deponiji u Vinči, u kome učestvuje francuska kompanija Suez, zatim aerodrom „Nikola Tesla“, kao i projekti koji se tiču otpadnih voda.

Sagovornici su se saglasili da su svi projekti dobra osnova za dalje jačanje kako ekonomskih, tako i političkih odnosa dva naroda i dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.