Vesti -

Mađarska udvostručila broj dozvola za srpske kamiondžije

Mađarska je udvostručila broj dozvola za kamione iz Srbije za 2023, odlučeno je na sastanku Mešovite komisije dve zemlje za drumski prevoz putnika i tereta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Evgeny Pyatkov
Ilustracija: Shutterstock/Evgeny Pyatkov

Kako su istakli, na taj način je praktično, ispunjen dogovor ministara građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Gorana Vesića i ministra građevinarstva i investicija Mađarske Janoša Lazara od pre nekoliko meseci, saopšteno je iz ministarstva.

Sastanak srpsko-mađarske Mešovite komisije održan je u sredu, u onlajn formatu, na inicijativu Srbije, a na sastanku su razmatrana pitanja bilateralne robne razmene i učešća drumskog saobraćaja u toj razmeni, prevoza tereta na teritoriji dve države, kao i prevoza putnika.

Kao rezultat sastanka uvećan je broj dozvola za prevoz tereta u ovoj i narednim godinama. Tako je srpskoj strani udvostručen broj dozvola za/iz treće države, sa 2.000 na 4.000 i to - 1.500 dozvola za vozila koja imaju minimum EVRO 5 i 2.500 za vozila sa minimum EVRO 6 motorima. Uz potpuno liberalizivanje dozvola za bilateralne i tranzitne prevoze za vozila sa minimum EVRO 5 motorom, to će potpuno zadovoljiti potrebe Srbije.

Na sastanku je dogovoreno da se za 2024. godinu srpskoj strani se dostavi i 500 bilateralnih dozvola za sve kategorije vozila, te 1.500 bilateralnih i 1.500 tranzitnih dozvola za vozila za minimum EVRO 3 motorom, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.