I Rusi zavrnuli slavinu, ali se brzo predomislili: Gas ponovo teče

Dotok gasa iz Rusije u Letoniju ponovno je pokrenut 5. avgusta.

Srbija

Izvor: Index

Utorak, 09.08.2022.

16:02

I Rusi zavrnuli slavinu, ali se brzo predomislili: Gas ponovo teče
Ilustracija: Shutterstock/g_tech

Prekid je dakle potrajao samo nedelju dana nakon što ga je zaustavio ruski izvoznik Gasprom, navodi letonski operater Conexus Baltic Grid (CBG).

Gasprom je u julu saopštio da obustavlja slanje gasa Letoniji nakon što je tu baltičku zemlju optužio za kršenje uslova snabdevanja.

Međutim, protok gasa iz Rusije u Letoniju je juče iznosio 43.393 MWh dnevno, prema CBG-u, prenosi Indeks.

Putinov zahtev

Putin je u martu rekao da će najveći svetski proizvođač prirodnog gasa zahtevati od zemalja koje su označene kao "neprijateljske" zbog svog stajališta oko sukoba u Ukrajini da plaćaju gas rubljima, piše Sky News.

Evropska komisija, koja je upozorila da bi poštovanje Putinovog naloga moglo prekršiti sankcije Evropske unije protiv Moskve, pozvala je firme iz EU da nastave plaćanje u valuti dogovorenoj u svojim ugovorima s Gaspromom, od kojih je većina u evrima ili dolarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: