Biz - B92.net

Gotovinski krediti u Srbiji se uzimaju koliko i stambeni

Gotovinskih kredita u Srbiji ima otprilike isto koliko svih stambenih kredita i njihova vrednost iznosi oko 3,5 milijardi evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

To je pokazatelj da se ne ide u dobrom pravcu kreditne aktivnosti, rekao je viši ekonomista Svetske banke u Beogradu Lazar Šestović.

Prema njegovim rečima, uzimanje gotovinskih kredita je rizično, jer su kamatne stope na te kredite veoma visoke, u nekim slučajevima su krediti indeksirani u odnosu na strane valute, a i uvek postoji rizik od gubitka stalnog posla.

"To je nešto što nas zaista brine. Sada imamo situaciju da je nivo ukupnih keš kredita otprilike na nivou svih stambenih kredita i to je sa makroekonomskog aspekta značajni indikator da to ne ide u dobrom pravcu kreditne aktivnosti", rekao je Šestović na predstavljanju '''Redovnog ekonomskog izveštaja za Zapadni Balkan''' Svetske banke u Beograd.

Objasnio je da gotovinski krediti imaju negativan uticaj na privredni rast, za razliku od drugih kredita koji se odobravaju građanima i koji imaju pozitivan uticaj na ekonomski rast i privrednu aktivnost.

"Drugačije je kada banke odobravaju što veći broj stambenih kredita, onda oni vuku i građevinski sektor, dok keš krediti samo povlače potrošnju stanovništva i uvoz", rekao je Šestović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.