Vesti -

Gondolom na Zlatiboru na leto 2017.

Izgradnja gondole na Zlatiboru počeće ove godine, izjavila je direktorka javnog preduzeća Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Prema njenim rečima, građevinska dozvola trebalo bi da bude spremna do kraja avgusta.

"Prvi putnici bi trebalo da se voze gondolom početkom leta 2017. godine", izjavila je Božanić agenciji Beta i dodala da će to biti najduža gondola takve vrste u svetu.

Ona je navela da je postignuta saglasnost sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i da su nadležne službe dobile zadatak da izdaju sve potrebne dozvole na osnovu dokumentacije koju je opština već pripremila.

"Saradnja sa resornim ministarstvom je izuzetno dobra i projekat ističu kao jedan od prioriteta", rekla je Božanić.

Navela je da je vrednost projekta oko 13 miliona evra, od čega je 9.950.000 evra već isplaćeno za opremu.

"Svi elementi i delovi za stanice i stubove su stigli. Kada počnu radovi biće dopremljene kabine i sajla iz skladišta u Francuskoj. Odabran je izvođač radova i sklopljen je ugovor za realizaciju radova", objasnila je Božanić.

Božanić je ocenila da će izgradnja gondole Zlatibor i zapadnu Srbiju staviti na svetsku turističku mapu i istakla ovaj projekat već privlači veliki broj investitora koji su samo na osnovu ideje o gondoli uložili znatna sredstva u nekretnine i imovinu na Zlatiboru.Prema njenim rečima, cilj je da se dostigne broj od milion posetilaca u narednih desetak godina.

"Gondola će biti nosilac razvoja novog Zlatibora. Razvijamo ideju o uređenju više stotina hektara uz međustanicu u Ribnici što će predstavljati Zlatni grad, novi rezidencijalni i luksuzni kompleks turističkih i sportsko rekreativnih sadržaja", navela je ona.

Božanić je istakla da pravna služba opštine Čajetina trenutno radi na rešavanju imovinsko pravnih odnosa na trasi gondole, a doneto je i rešenje o utvrđivanju javnog interesa, na osnovu kojeg se radi eksproprijacija parcela.

"Verujemo da će i u ovom slučaju zastupnici državne imovine koja je najvećim delom ispod trase imati razumevanja i ove saglasnosti dostaviti u najbržem mogućem roku", rekla je Božanić.

Gondola će imati kapacitet 600 putnika na sat koji će se voziti u 55 kabina za po 10 putnika na trasi dugoj devet kilometara. Imaće 36 stubova i tri stanice. Kretaće iz turističkog centra Zlatibora do vrha Tornik, preko međustanice u neposrednoj blizini Ribničkog jezera.

Javno preduzeće Gold gondola Zlatibor osnovano je prošle godine, odlukom SO Čajetina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.