Vesti -

FIC ima recept: Ovako će Srbija do još većeg rasta

Beograd -- Privreda Srbija u prethodnih nekoliko godina beleži kontinuirani rast koji bi mogao da bude i veći ako se ubrzaju reforme.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Delegacija Saveta se tokom posete Briselu sastala s predstavnicima sedam generalnih direktorata Evropske komisije: za susedstvo i pregovore o proširenju (NEAR), za ekonomska i finansijska pitanja (ECFIN), za poreze i carinsku uniju (TAXUD), za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju (EMPL), za trgovinu (TRADE), za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju (CNECT) i za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i male i srednje preduzetnike (GROW).

Srbiju čeka još veći rast posebno ako se modernizuju poreska politika i radno prava i pojača trgovinska saradnja u regionu, kažu u Savetu stranih investitora (FIC).

Izvršna direktorka FIC-a Ana Toci rekla je za Tanjug da je delegacija Saveta u prvoj polovini oktobra tokom posete Briselu, petu godinu za redom, imala niz uspešnih sastanaka s predstavnicima Evropske komisije, sa ciljem da kao pouzdan partner Vladi Srbije i EU pruži podršku evropskim integracijama Srbije.

Kako je rekla, FIC je tokom razgovora posebnu pažnju posvetio porezima i poreskoj politici u Srbiji, radnom zakonodavstvu i trgovinskoj saradnji u regionu.

Kada je reč o porezima, Tocijeva ističe da poreska politika treba da bude predvidljiva i da se poreski zakoni menjaju u okviru javne rasprave.

"To je važno za podizanje konkurentnosti srpske privrede, ne samo za investicije stranih već i domaćih kompanija, ali i male privrednike. Takođe, izuzetno je važno raditi na modernizaciji poreske politike i Poreske uprave. To je jedan od projekata koji je novi ministar finansija Siniša Mali pokrenuo u saradnji sa Svetskom bankom",
rekla je AnaToci.

FIC očekuje i da se modernizuju zakoni u oblasti radnog prava i zapošljavanja i uvede digitalizacija.

"Taj trend bi smanjio administrativni teret za privredu. Takođe, pored modernizovanog i fleksibilnijeg radnog zakonodavstva mora se osigurati i poštovanje tih zakona i sprovođenje prava za kompanije i zaposlene", navela je Tocijeva.

FIC posebnu pažnju skreće i na regionalnu trgovinu i jačanje trzizšta u regionu, što bi posebno za Srbiju bilo značajno, kao najveću zemlju u okviru CEFTA područja.

Prema njenim rečima, Srbija bi imala mnogo koristi ako bi regionalna trgovina ojačala, jer bi mogla da računa na veći izvoz svojih proizvoda i usluga.

Ana Toci kaže da FIC pozdravlja i napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i saobraćaja.

"Vidimo da rast postoji, kontiniran je već neko vreme i polako se povećava. Nadamo se da će rast biti i veći pošto postoji određena vrsta stabilnosti u zemlji i ako bude nastavljena i ako Vlada Srbije bude ubrzala reforme koje najavljuje".

Izvršna direktorka FIC-a dodaje da puno toga zavisi i od poboljšanja poslovne klime, jer od toga zavisi koliko će kompanije biti inspirisane da ulažu, a to utiče na ekonomske rezultate i doprinosi rastu standarda građana.

Napominje da je Srbija u poslednjih godinu dana lider u privlačenju stranih investicija.

"Mi, kao strani investitori koji već poslujemo u Srbiji, pozdravljamo i aktivno radimo na tome da dođe još novih investicija, jer nove strane investicije podstiču i rast domaće privrede. Nekada se gledalo kao da su strani investitori sa jedne strane, a domaći sa druge. Mi to ne vidimo tako, zato što umrežavaje stranih i domaćih kompanija može da ojača tržište i bolje ga poveže u globalne tokove", rekla je Ana Toci.

FIC očekuje i da će rast investicija u Srbiji biti nastavljen, ali poručuje da je to usko povezano s tempom sprovođenja reformi - što je tempo jači, samim tim će i investicija biti više.

Ana Toci je napomenula da će onda biti više i novih investitora, ali i novih investicija već prisutnih kompanija, koje će širiti svoje poslovanje i otvarati nova radna mesta.

FIC, dodaje, želi da pomogne približvanje Srbije EU i to udruženje okuplja uglavnom strane kompanije, koje u više od 70 odsto slučajeva dolaze iz zemalja članica EU.

"Naš cilj je da pomognemo Sribiji da dostigne nivo evropskih ekonomija. U Briselu smo konstatovali da je Srbija u poslednjih nekoliko godina ima kontinuiran rast i reforme, ali smo konstovali da su potrebne mnogo učinkovitije reforme da bi se postigao taj cilj", rekla je Tocijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.