Vesti -

Evo šta nam Nemci nude za saradnju

Beograd -- Nemačke kompanije mogle bi učestvovati u završetku privatizacije u Srbiji, izjavio je direktor Odbora nemačke privrede za Istok Rajner Lindner.

Izvor: Beta
Podeli

"Ako bude zanimljivih tendera i projekata, mislim da će nemačke kompanije sigurno biti deo tih tendera i pokušati da kupe te kompanije. Trebaju nam dobri projekti i kompanije koje su sposobne da posluju po evropskim standardima kvaliteta", kazao je Lindner novinarima uoči razgovora predstavnika nemačkih firmi i srpske privrede u Privrednoj komori Srbije (PKS).

On je rekao i da je jutros s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o mnogim poslovnim projektima, kao i o poslovnom okruženju u Srbiji, novom Zakonu o radu i fiskalnoj konsolidaciji.

Prema njegovim rečima, na sasatanku sa srpskim premijerom razgovaralo se o projektu revitalizacije pruga i poboljšanju poslovanja Metro grupe u oblasti logistike.

Kako je dodao, razgovaralo se i o projektima iz oblasti energetike, poboljšanju postojećih kapaciteta i povećanju energetske efikasnosti, ali i o ponudama nemačkih firmi iz oblasti informacionih tehnologija koje bi mogle da učestvuju u poboljšanju kontrole graničnog sistema.

Lindner je naveo da se pričalo i ponudama nemačkih firmi zdravstvenom sistemu Srbije za brze, mobilne bolnice, kao i o nekoliko projekata iz farmaceutske industrije.

On je podsetio da je robna razmena Srbije i Nemačke prošle godine bila oko tri milijarde evra, što je, kako je ocenio ohrabrujuće, ali je dodao da Nemačka želi da ima više svojih kompanija u Srbiji.

Potpredsednik PKS i direktor predstavništava Komore u Nemačkoj i Austriji Marko Čadež kazao je da je za PKS važno da se nemački prirednici upoznaju s kompanijam iz Srbije kako bi možda postale partneri.

"Osim privlačenja stranih investicija važno je da podižemo kapacitete konkurentnosti domaćih kompanija, koje za početak mogu da budu dobavljači nemačkim firmama i da na taj način dobiju nova znanja i nove tehnologije", kazao je Čadež.

"Ono što mi možemo da ponudimo jesu preduzeća srednje veličine koja ispunjavaju evropske standarde, kojima je potreban partner da bi radili za evropsko tržište", rekao je Čadež.

On je kazao da na sastancima u PKS s predstavnicima 16 nemačkih kompanija danas razgovaraju predstavnici različitih komorskih udruženja, kao i predstavnici ministarastava poljoprivrede, gradjevinarstva i saobraćaja, energetike, zdravlja i privrede.

U Srbiji trenutno radi 370 nemačkih kompanija koje zapošljavaju oko 25.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.