Srbija

Ponedeljak, 09.10.2023.

16:38

Brnabić: Vidljivi znaci stabilizacije i oporavka privrede

Vidljivi su znaci stabilizacije i oporavka privrede u Srbiji, navela je predsednica vlade Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug

Brnabić: Vidljivi znaci stabilizacije i oporavka privrede
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Naime, na sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast BDP-a, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić, danas je konstatovano da su u trećem kvartalu vidljivi znaci stabilizacije i oporavka privrede, da je inflacija u padu i da može da se očekuje planirani rast BDP-a od 2,5 odsto u ovoj godini i pored značajnog usporavanja evropske privrede.

Brnabić je naglasila da će u narednoj godini, s obzirom na globalna dešavanja, biti još više izazova i da je važno da posvećeno radimo na sprovođenju projekata kako bismo osigurali rast srpske prvirede, navedeno je u saopštenju.

Analizirajući sektore i oblasti, na sednici je rečeno da je u avgustu u industrijskoj proizvodnji zabeležen rast ukupne i prerađivačke industrije, dobra je situacija u trgovini na malo, jer je potražnja u porastu, a inflacija u padu. Kako je konstatovano, cene hrane su stabilizovane, a akcija „Bolja cena“ je dala rezultate na tom polju.

Premijerka je rekla i da bi trebalo iskoristiti dobar zamajac iz trećeg kvartala i u narednom i posebno apostrofirala građevinu i poljoprivredu.

Ministri su izvestili predsednicu Vlade o stanju u njihovim resorima, istakavši da realizacija svih projekata teče po planu, bilo da je reč o građevinarstvu, ekologiji, poljoprivredi, trgovini i infrastrukturi.

U oblasti turizma pojačavaju se inspekcijske kontrole neprijavljenih i nelegalnih privatnih kapaciteta, dok u poljoprivredi E-agrar daje rezultate, jer se smanjuje veliki broj poljoprivrednika, koji su se prijavili za subvencija, a na njih nisu imali pravo.

Takođe, kako se navodi, pojačane su kontrole paljenja strnjike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: