Vesti -

Bajatović: Socijalizam je prošlost

Beograd -- Socijalizam je prevaziđen, kao i neoliberalizam, a činjenica je da kapitalizam i tržište nisu propali, potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović.

Izvor: Danas
Podeli

Prema Bajatoviću, Socijalistička partija Srbije se u ekonomiji zalaže za reindustrijalizaciju, korporativizaciju javnih preduzeća i državu kao nezamenjiv korektiv tržišne privrede.

"Država treba da donese strateške projekte, da se radi na sektorima hemije, usluga, podizanju nivoa turizma", kaže on i dodaje da bi mogli u tom sektoru da se ugledamo na primer mađarskih banja.

Veliki problem trenutno je, kaže on, i u bankarskom sektoru, koji samo "jurca za profitom, a ne misli na dugoročan razvoj“.

"Ne treba da se vraćamo starim vrednostima, već da sačuvamo svoju ekonomiju. Tu je negde razlika između onog što mislim ja i neke moje kolege ekonomisti, nije sporno da su strane investicije bitne za ovu zemlju, ali činjenica je da moramo da se okrenemo i oslonimo na nas i zato država mora da interveniše i bude odgovorna za ona preduzeća koja su propala u privatizaciji", napominje Dušan Bajatović.

"Nema razvojne banke, mali je fond sredstava, a i kriterijumi za dodelu su često sumnjivi. Kamatne stope su previsoke, malo je novca na raspolaganju, a banke samo misle na profit. Da pitate bilo kog malog ili srednjeg privatnika sada šta bi trebalo uraditi svi bi tražili da pretvaranje kratkoročnih kredita u dugoročne. Zbog nestabilnosti kod nas je to sada teško uraditi", napominje jedan od glavnih ekonomista u SPS-u.

Bajatović se zalaže za tripartitni socijalni dijalog, a veliki broj nezaposlenih je problem koji se mora rešavati različitim podsticajima, pre svega privatnom sektoru.

"Dobro je privlačiti strane investitore, ali moramo da razmišljamo o podsticajima domaćim firmama. Moramo da obrnemo situaciju u kojoj je 70 odsto vrednosti u javnom sektoru, a 30 odsto u privatnom", napominje Bajatović.

On kaže da nama ne trebaju populističke mere već korporizacija javnih preduzeća u kojima će biti smanjeni politički uticaji, a povećana efikasnost.

"Ne možete da očekujete da javna preduzeća brane socijalni mir i budu efikasna u isto vreme“, ističe Bajatović, naglašavajući primer preduzeća u kom je on direktor.

Srbijagas nabavlja gas po jednoj ceni, a onda zarad socijalnog mira, napominje on, prodaje taj gas po nižoj ceni. U tim uslovima, tvrdi on, nemoguće je govoriti o efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.