"Videćete za nekoliko godina"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC
Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Jedna od tema razgovora biće i nove turske investicije u Srbiju.

Predsednici Srbije i Turske će u Vahdetin palati, zvaničnoj rezidenciji turskog predsednika, tokom radnog doručka razgovarati o bilateralnim odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji i odnosima u regionu.

Rezultate današnjeg susreta, kako je rekao Vučić, naši građani bi mogli videti za nekoliko meseci i godina, ukazujući na to da će razgovarati o novim turskim investicijama koje su važne jer dolaze u vangradske i manje sredine.

"I jedni i drugi ovu godinu završićemo sa BDP-om oko 52 milijarde evra"

Inače, Vučić je pre dve nedelje, uoči ovog susreta, razgovarao je u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Cavušoluom o unapređenju i daljem jačanju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i Turske, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima. Vučić je tada izrazio zadovoljstvo postignutim nivom bilateralnih odnosa, za koje je rekao da ih odlikuje intenzivan politicki dijalog, produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje , a ocenjeno je da "izuzetan licni i profesionalni odnos dvojice predsednika značajno doprinosi razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih veza između Srbije i Turske".

"Investicije turskih kompanija u Srbiju u poslednje dve godine se intenziviraju sa perspektivom daljeg rasta", naveo je Vučić.

Inače, kada je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, spoljno-trgovinska razmena iznosi više od milijardu i 300 miliona dolara, a u našoj zemlji posluje više od 800 turskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 radnika.

Jedna od tema o kojoj će se sigurno razgovarati je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, a turski predsednik je izrazio spremnost, kako je preneo Ivica Dačić, tokom posete Turskoj, da se potrudi da se prevaziđu nesporazumi u BiH u vezi izgradnje auto-puta Beograd, ali i da se i on lično i Turska angažuju u normalizaciji odnosa u BiH.

Na večeri sa turskim investitorima FOTO

Dvojica predsednika će pretpostavlja se, razgovarati i dijalogu Beograda i Prištine, kome je turski predsednik dao punu podršku u telefonskom razgovoru sa predsednikom Vučićem, nakon njegove (Erdoganove) izjave da Turska radi na novim priznanjima Kosova.

Vučić i Erdogan sastajali su se više od deset puta, a poslednji put njih dvojica su u Istanbulu razgovarali tet-a-tet u septembru prošle godine.

Erdogan je bio u zvaničnoj poseti u Srbiji 2017. i 2019. godine kada je sa predsednikom Vučićem, kako je naveo tada, postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni koji podrazumeva razmenu od dve milijarde dolara kratkoročno, a pet milijardi dugoročno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu