"Već za 15-20 dana videćete mašine" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti je Prijepolju i Priboju u Zlatiborskom okrugu.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 21.05.2021.

08:30

Foto: Printskrin, Instagram/avucic

Vučić se najpre u Prijepolju sastaje s poljoprivrednim proizvođačima, a zatim sa predsednicima opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, saopštila je pres-služba predsednika. U Priboju je predviđeno otvaranje hotela Terme 36.6, a zatim fabrike AFT. Prenos prvog dela posete mogli ste da pratite na B92.net.

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, u pitanju je fabrika nemačkog investitora koja će zapošljavati 400 radnika, a koja se nalazi na kilometar od pomenutog hotela. AFT se, naime, bavi proizvodnjom delova za automobilsku industriju. Sa druge strane, nekadašnji hotel "Priboj", koji se nalazi u centru starog Priboja, otvoren 1950. godine, kasnije poznat pod imenom hotel "Bić", od danas, potpuno renoviran, nosi naziv "Terme 36.6".

Putevi, vodovod, kanalizacija...

Vučić je tokom posete razgovarao sa meštanima, koji su mu napomenuli da je izgradnja saobraćajnica jedna od prioritetnih stvari u ovom kraju zemlje.

"Valjevo nije na auto-putu, ali brza saobraćajnica koja se pravi je već donela dve fabrike. Zato hoćemo da napravimo brzu saobraćajnicu i da je povežemo s auto-putem", poručio je predsednik.

On je naglasio i da je neophodno da se radi na izgradnji kanalizacione mreže.

"Put do Mileševe ćemo da uradimo, kao i put do Ivanja i Kamena Gora - Bare. Već za 15-20 dana videćete da mašine izlaze na teren i da počinjemo da radimo", najavio je Vučić i rekao da ono što on obeća "mora da bude urađeno".

Za godinu i po dana, najavljuje, biće i put Ivanje - Sopotnica. Vučić kaže da će država uraditi brzu saobraćajnicu koja će spojiti Prijepolje sa Dugom Poljanom, gde će proći deonica auto-puta Požega - Duga Poljana - Boljare na granici sa Crnom Gorom.

Podsetio je da će taj deo Srbije biti povezan auto-putem do Kotromana.

"Neće investitori da dođu tamo gde nema brze saobraćajnice i auto-puta", napomenuo je Vučić.

Dodao je da u Prijepolju treba izgraditi i gasovod, kanalizaciju i drugo, ali da će se prvo raditi na putevima pošto je u razgovoru s građanima video da im je to najpotrebnije.

Sem toga, kako je rekao, osam miliona za vodovod nije problem, ali je takođe izrazio bojazan da ta suma možda neće biti dovoljna.
Gasovod

Sa meštanima je bilo priče i o gasovodu.

"To je najjeftiniji i najbolji energent i takođe jedan od uslov za dolazak investitora", istakao je.

Obilasku prisustvuje i prvi čovek Srbijagasa Dušan Bajatović, koji je poručio da rade gasifikaciju za svako naseljeno mesto.

On je informisao predsednika da bi gasovod od Zlatibora do Priboja koštao oko 10 miliona evra, zatim do Bistrice još 12, do Prijepolja još pet miliona, toliko još do Nove Varoši i oko dodatnih 12 miliona do Sjenice.

To je ukupno oko 45 miliona evra, za izgradnju čeličnog gasovoda, uz još oko 30 za sekundarni gasovod.

"To se nalazi u prostornom planu Srbije i može brzo da počne da se projektuje i da se radi", rekao je Bajatović.

Predsednik je zatim pozvao telefonom ministra finansija Sinišu Malog, koji je potvrdio da u budžetu ima prostora za ulaganje od 30 miliona evra u gasovod za te četiri opštine do kraja godine.

Gasovod je nama strateški važan, zbog investitora, stanovništva, ali i čistijeg vazduha, a koštao bi 75 miliona evra, napomenuo je predsednik Srbije.

"Važan je za dolazak fabrika koje neće doći ako ne vide da će gasovod biti izgrađen", rekao je Vučić.
Uskoro će i ovaj kraj dobiti gasovod, najavio je predsednik.

"Ove godine krećemo, uložićemo 30 miliona evra i dobićete gasovod. Mislim da je to važna vest", ocenio je.

Dodao je da, na primer, Teklas hoće da gradi još jednu fabriku, ali da je potrebno da se razvuče gasovod od Leskovca do Vranja.

"Najlepše mi je kad čujem da se neko iz Beograda vratio"

Građani su razgovarali sa predsednikom o zaposlenjima. Razgovarao je sa jednom Prijepoljkom koja je završila psihologiju, a koja svakodnevno putuje na Zlatibor zbog posla. Vučić joj je rekao da će sa njom razgovarati nešto kasnije, kako bi se pronašlo rešenje za njeno zaposlenje u Užicu.

Predsednik je sa okupljenim građanima govorio i o kupovini traktora, povratku na selo...

"Najlepše mi je kad čujem da se neko iz Beograda vratio, malo je takvih", poručio je.

Uz to, Vučić je dobio na poklon suve šljive prelivene orasima i medom, za, kako su rekli proizvođači, vraćanje energije. Poklon mu je uručio dečak Vukašin.

Jedna od meštanki požalila se predsedniku što njena ćerka, koja je završila psihologiju, nema posla, iako je, kaže, upražnjeno mesto psihologa tri godine u Zdravstvenom centru Užice.
Vučić je uzvratio da nije problem u nadležnima u Zdravstvenom centru, već u njemu, odnosno u odluci da se ne opterećuje državni sektor sa mnogo plata, već da bude na nivou 28.000-29.000 ljudi, kako država ne bi morala da podiže dažbine za privatni sektor.

"Dobar deo tih mera smo ukinuli, pa ćemo da vidimo i na sastanku sa predsednicima opština. Dobićete odgovor čim budem završio sastanak", rekao joj je Vučić.

Građani su se žalili predsedniku na nestabilnu struju zbog trafostanice koja, kako su rekli, ispada kad padne prva kiša. Vučić je kazao da će to proveriti EPS i EMS, kao i da će biti napravljena nova trafostanica.

Takođe, stanovnici Prijepolja su kazali da je još uvek zatvorena nova sportska dvorana, iako je dobila upotrebnu dozvolu, zatim da se kada pada kiša, na magistralnom putu u Župi napravi jezero.

Vučić je rekao da će videti o čemu se radi kada je reč o dvorani, kao i da će sa Putevima Srbije videti šta se dešava sa putem u Župi, ali je zamolio građane da i sami vode računa i ne zatrpavaju odvodne kanale.

Uz subvencije države nabavka 750 novih traktora

Vučić je izjavio da će država obezbediti subvencije u iznosu od 50 odsto za nabavku ukupno 750 novih traktora u Srbiji, kako bi seoska domaćinstva mogla da obnove mehanizaciju. On je tokom razgovora sa poljoprivrednicima u Prijepolju video nove traktore koji su nabavljeni putem subvencija.

Vučić je istakao da je cilj da se podigne poljoprivreda i da je to bila njegova ideja kada se vratio sa puta iz Indije, gde je video da država tako obnavlja mehanizaciju seoskih domaćinstava.

"Hteo sam da vidim te traktore koje plaćamo", dodao je Vučić

Poljoprivrednici su mu tom prilikom rekli da im puno znači to što su nabavili nove traktore.

"Ja neću da se ženim dok ne uzmem novi traktor", kazao je Vučiću mladić Denis. Predsednik mu je na to poručio da treba što pre da se ženi kako bi bilo što više dece.

Biće više traktora uz pomoć države, poručio je Vučić i istakao da je mnogo važnije da imamo više dece.
"Neću da nešto bude rečeno, a da se to ne napravi"

U Prijepolje, dodaje, nije ulagano "od 1945. godine".

"Danas ćemo pokušati mnoge probleme da rešimo na teritoriji Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice. Neću da bude da nešto rečeno, a da se to ne napravi. Uradićemo za sve četiri opštine primarni gasovod", ponovio je.

Radiće se, naglašava, put do manastira Mileševe, pa Mileševa - Vodena poljana, pa Bare - Kamena Gora, za koji će biti izdvojeno 80 miliona, pa od Prijepolja do Ivanja, te Ivanje - Sopotnica.

Dodao je da u mestu Brodarevo ima velikih problema čim kiša padne, pa će biti očišćeni kanali, prošireni branici, kako bi putevi bili bezbedniji.

Obećao je i u Župi novu trafostanicu, kao i na nekoliko mesta potpuno uređenje niskonaponske mreže, kako bi svi meštani imali struju.

"Radićemo brzu saobraćajnicu, da spojimo Prijepolje sa auto-putem, jer tada će dolaziti investitori. Ići ćemo na dalja ulaganja u zdravstveni centar. Pomoći ćemo opštini da vrati dugove. Sve radimo da bismo privukli nekog od većih investitora", rekao je Vučić.

Naveo je da je Prijepolje jedno od 19 mesta u koje nije doveden značajniji investitor.

"U Priboju danas otvaram nemačku fabriku. Uskoro će i u Prijepolje doći neki od investitora, i krenućemo da zapošljavamo ljude posle mnogo godina", rekao je Vučić.

Za šest do 12 meseci dogovor za novu fabriku u Prijepolju

Predsednik Srbije je, uoči početka sastanka u opštini Prijepolje, rekao okupljenim građanima da će pokušati u narednih šest do 12 meseci da sa nekim investitorom dogovori izgradnju nove fabrike u Prijepolju.

Vučić je građanima na Trgu bratstva i jedinstva obećao da će država zato investirati u puteve, gradnju brze saobraćajnice, gasifikaciju i drugo, jer je to uslov za dolazak investitora.

Predsednik je zatim započeo sastanak sa predsednicima opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, kome prisustvuju i ministri Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Anđelka Atansković, Irena Vujović, kao i direktori državnih preduzeća Milorad Grčić, Goran Puzović, Dušan Bajatović, Zoran Drobnjak, Bojan Atlagić i Nebojša Šurlan, kao i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.
"Nema lepše zemlje od Srbije"

Predsednik je prethodno podelio i fotografiju sa puta u tom delu Srbije.

"Predah na putu za Prijepolje. Nema lepše zemlje od Srbije!", napisao je on ranije u toku dana na svom profilu na Instagramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: