Radovi u punom jeku: Aerodrom u obliku aviona videće se na Gugl Earthu FOTO/VIDEO

Gornji Milanovac -- Na gorskom aerodromu u Pranjanima radovi su u punom jeku, kako bi za mesec dana sve bilo spremno za obeležavnje godišnjice Misije Halijard.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Izgradnju poletno-sletne staze i Memorijalnog kompleksa podno Suvobora obišla je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Realizacija ovog projekta od velike je važnosti, jer na taj način ćemo pokazati da se ponosimo našim junacima koji su spasavali i lečili savezničke pilote. Ponosni smo na našu prošlost i zato ulažemo u našu budućnost. Memorijalni kompleks na Galovića polju biće od velikog značaja za sve meštane ovog kraja, jer sa tog mesta za mesec dana poletaće mali avioni i tako ovo mesto učiniti još atraktivnijim za poestioce“, izjavila je prilikom posete Pranjanima ministarka Mihajlović.

Foto: Rina
Foto: Rina

Čuveni Gorski aerodrom koji su jedinice Draže Mihajlovića sagradili 1944. godine u selu Pranjani uz pomoć meštana, odakle je u istorijskoj misiji Halijard spaseno više od 500 savezničkih pilota posle 75 godina uskoro će biti u funkciji.

"Memorijalni kompleks i aerodrom konačno će uz Sabor violinista ucrtati Pranjane u turističku mapu Srbije. Ovaj kraj ima zaista veliki potencijal koji će sada biti iskorišćen. Velika stvar i za opštinu Gornji Milanovac i sve njene građane. Ova vazdušna luka u Pranjanima sigurno će biti jedna od najlepših u Srbiji, a imaće i posebno istorijsko, simboličko zanačenje jer seća na junaštvo naših predaka“, izjavio je predsednik Dejan Kovačević.

Foto: Rina
Foto: Rina

Travnata pista biće dugačka oko 700 metara, a aerodrom će biti u obliku aviona sa raširenim krilima. Pored piste će se nalaziti i muzejska postavka i dva amfiteatra ali i veliki drvoredi za razgledanje i šetnju ovim istorijskim proplankom čija uloga je decenijama skrivana od komunističkog režima.

Planirano je da se 19. septembra održi svečanost na Gorskom aerodromu, kada će posle više od sedam decenija od misije Halijard sleteti prva letelica.

Inače, nekada Gorski aerodrom, danas memorijalni kompleks u obliku aviona iz tog doba, nakog završetka izgradnje satelitskim snimkom imaće i svoj jedinstven prikaz na internet--platformi "Gugl Eartha", što će umnogome doprineti turističkoj ponudi ovoga kraja, jer će ga moći videti potencijalni posetioci iz svih delova sveta.

strana 1 od 170 idi na stranu